Coronavirus: op 9 juni gaat stap 1 van de versoepelingen in!

article image Van 

Het Overlegcomité heeft afgelopen vrijdag vastgesteld dat het aantal ingenomen COVID-bedden op intensieve zorgen positief evolueert én de vaccinatiecampagne volgens plan verloopt. Vanaf 9 juni kan bijgevolg de beloofde stap 1 van de versoepelingen ingaan. Dit voorziet o.a. dat telewerk verplicht is maar met 1 terugkeermoment per week en dat de Horeca ook binnen mag openen met soepelere openingsuren. De voorwaarden om te reizen worden ook versoepeld

Het Overlegcomité is op 4 juni terug samengekomen. Het heeft vastgesteld dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg blijft dalen en zich ruim onder de richtdrempel van 500 bedden bevindt. Ook de vaccinatiecampagne is op tempo en intussen  hebben meer dan acht op tien kwetsbaren (65-plussers en mensen met onderliggende aandoening) al twee weken hun eerste vaccindosis gekregen. Deze vaststellingen heeft het Overlegcomité doen besluiten om stap 1 van de aangekondigde versoepelingen op 9 januari van start te laten gaan.

1. Sociale contacten

Ieder gezin kan 4 personen binnen ontvangen (kinderen niet meegeteld).

2. Telewerk

Telewerk blijft verplicht maar met 1 terugkeermoment per week. Er zijn nooit meer dan 20% van de werknemers tegelijk aanwezig (of max. 5 in kmo’s met minder dan 10 werknemers). Testing wordt ten zeerste aanbevolen.

3. Horeca

De horeca mag zowel binnen als buiten open zijn en dit tussen 5.00 uur en 23.30 uur.  De tafelregels blijven behouden: 4 personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.

4. Evenementen

Evenementen (bvb. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan:

  • Binnen: tot 200 personen of 75% van de zaalcapaciteit (deze zaalcapaciteit is niet de normale zaalcapaciteit maar de meer beperkte ‘Covid Infrastructure Risk Model’ (CIRM)); zittend, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
  • Buiten: tot 400 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.

5. Sport

Niet-professionele sporten tot 50 personen binnen en 100 personen buiten (met uitzondering voor contactsporten) mogen doorgaan.

6. Jeugdactiviteiten - en kampen

Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven tot 50 personen en zonder overnachting mogen doorgaan.

7. Feesten en recepties binnen

Feesten en recepties mogen tot 50 personen binnen doorgaan. Voor het overige volgen zij de regels van de horeca.

8. Erediensten, huwelijken en begrafenissen

Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 100 personen binnen en 200 personen buiten doorgaan. Indien er een zaalcapaciteit is volgens CIRM, gelden de regels van evenementen.

9. Kermissen, braderijen, brocante- en rommelmarkten

Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk.

10. Fitness, bisocopen, bowlings, sauna

Fitness heropent met ventilatieprotocollen en verplicht gebruik van luchtkwaliteitsmeter op zichtbare plaats. Publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams mogen opnieuw openen. Bioscopen, bowlings, speelautomatenhallen, casino’s, wedkantoren mogen ook heropenen met ventilatieprotocollen.

11. Natuurparken, dierentuinen, pretparken

Binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen en pretparken zijn opnieuw mogelijk.

12. Reizen vanaf 1 juli

De regels omtrent reizen veranderen niet op 9 juni maar op 1 juli.

Tot 1 juli wijzigt er niets.

De huidige regels worden wel verstrengd voor de volgende personen wanneer zij zich in de afgelopen 14 dagen op het grondgebied van India, Brazilië en Zuid-Afrika bevonden :

  • de grensarbeiders;
  • de leerlingen, studenten en stagiairs die minstens één keer per week naar België reizen in het kader van hun grensoverschrijdende studies of stage;
  • de personen die naar België reizen in het kader van grensoverschrijdend co-ouderschap.

In dat geval moeten zij nu ook PLF invullen en een negatieve test voorleggen voordat zij België binnenkomen.

Vanaf 1 juli zal reizen binnen de Europese Unie kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

12.1. Vertrek naar het buitenland

Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen.

12.2. Terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland

Aan het gebruik van het Passenger Location Form, verandert er niets. Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli een PLF worden ingevuld in plaats van de Business Travel Abroad-tool (BTA).

  • Terugkeer uit groene of oranje zone:

Geen verplichting tot quarantaine of test.

  • Terugkeer uit rode zone:

Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test  (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.

Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

  • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):

Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd.

12.3. Aankomst in België als niet-inwoner

  • Aankomst vanuit groene of oranje zone:

Geen verplichting tot test of quarantaine.

  • Aankomst vanuit rode zone:

Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine. De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.

  • Aankomst van buiten de Europese Unie:

Wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.

  • Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico (“variants of concern”):

Er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België verblijven en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in een zone met heel hoog risico bevonden.  Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.

12.4. Twee gratis PCR-testen

Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Het betreft testen afgenomen in België, afhankelijk van het bekomen van een Corona Test Prescription Code bij de FOD Volksgezondheid. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

 

Bron:  Nieuwsbericht van de eerste minister van 4 juni 2021.