Mantelzorgers: langer mantelzorgverlof vanaf 1 september 2021

article image Van 

Vanaf 1 september 2021 kunnen werknemers die het statuut van mantelzorger hebben, langer mantelzorgverlof nemen. Ingeval van een schorsing van de prestaties zal dat 3 maanden in de plaats van 1 maand zijn en ingeval van vermindering van hun prestaties zal dat 6 in de plaats van 2 maanden zijn.

101534

In een artikel van 6 augustus 2020 deelden we u mee dat werknemers die het statuut van mantelzorger hebben, vanaf 1 september 2020 een schorsing (voltijds verlof) of vermindering van hun prestaties (deeltijds verlof) kunnen vragen in het kader van een nieuw thematisch verlof, namelijk het mantelzorgverlof.

1. Duur van het mantelzorgverlof voor 1 september 2021

Totnutoe is :

  • voltijdse mantelzorgverlof beperkt tot 1 maand per zorgbehoevende persoon. Over zijn ganse loopbaan heeft de werknemer recht op een volledige schorsing van maximum 6 maanden.
  • deeltijds  mantelzorgverlof (1/2 of 1/5) beperkt tot 2 maanden per zorgbehoevende persoon. Over zijn ganse loopbaan heeft de werknemer recht op een vermindering van zijn prestaties gedurende maximum 12 maanden.

Opgelet! De volledige schorsing is niet cumuleerbaar met de prestatievermindering. Voor een zorgbehoevende persoon moet de werknemer kiezen tussen: hetzij 1 maand volledige schorsing, hetzij 2 maanden prestatievermindering.

2. Duur van het mantelzorgverlof vanaf 1 september 2021

Vanaf 1 september 2021 wordt de duur van zowel het voltijds als deeltijds mantelzorgverlof verlengd:

  • Voltijdse mantelzorgverlof wordt verlengd tot 3 maanden per zorgbehoevende persoon. Voltijds mantelzorgverlof wordt opgenomen in periodes van een maand of een veelvoud hiervan. Over zijn ganse loopbaan heeft de werknemer recht op een volledige schorsing van maximum 6 maanden.
  • Deeltijdse  mantelzorgverlof (1/2 of 1/5) wordt verlengd tot 6 maanden per zorgbehoevende persoon. Deeltijds mantelzorgverlof wordt opgenomen in periodes van twee maanden of een veelvoud hiervan.Over zijn ganse loopbaan heeft de werknemer recht op een vermindering van zijn prestaties gedurende maximum 12 maanden.

Vanaf 1 september 2021 kan een werknemer per zorgbehoevende persoon :

  • ofwel 3 maanden voltijds;
  • ofwel 6 maanden halftijds of 1/5;
  • ofwel een combinatie van beide vormen van vermindering;
  • ofwel een combinatie van vermindering en volledige onderbreking

verlof voor mantelzorg nemen.

De werknemer heeft de mogelijkheid om de 3 maanden voltijds verlof voor mantelzorg per zorgbehoevende persoon op te splitsen in periodes van 1 maand of een veelvoud daarvan. Hij kan ook de 6 maanden halftijds of 1/5 verlof voor mantelzorg opsplitsen in periodes van 2 maanden of een veelvoud daarvan. 

Voorbeeld

Een werknemer vraagt een voltijds verlof voor mantelzorg van 1 maand voor patiënt A. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om voor patiënt A deze onderbrekingen te vragen:

  • ofwel een voltijdse onderbreking van 2 maanden of 2 x 1 maand;
  • ofwel een halftijdse onderbreking van 4 maanden of 2 x 2 maanden;
  • ofwel een 1/5 onderbreking van 4 maanden of 2 x 2 maanden;
  • een combinatie van halftijdse onderbrekingen en 1/5 onderbreking van 4 maanden (2 maanden halftijds en 2 maanden 1/5);
  • een combinatie van een voltijdse onderbreking van 1 maand en een halftijdse of 1/5 onderbreking van 2 maanden.

Deze verlenging is van toepassing op aanvragen ingediend bij de werkgever vanaf 1 september 2021.

3. Formaliteiten

Ter herinnering, de werknemer die dit verlof wenst te bekomen, moet zijn werkgever minstens 7 dagen vóór de ingang van het verlof hiervan schriftelijk in kennis stellen (per aangetekende brief of door overhandiging van een geschrift tegen ontvangstbewijs). In dit aanvraagdocument moet de werknemer de periode vermelden waarin hij de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst schorst en hij moet er het bewijs van zijn erkenning als mantelzorger van de betrokken zorgbehoevende persoon bijvoegen.

Vanaf 1 september 2021 kan per schriftelijke kennisgeving aan de werkgever slechts één aaneengesloten periode van verlof voor mantelzorg worden gevraagd.

4. Samenvatting

 

Volledige schorsing

1/2 of 1/5 vermindering

Basisvoorwaarde

Erkend zijn als mantelzorger

Voltijdse werknemer

Ja

Ja

Deeltijdse werknemer

Ja

Nee

Duur per zorgbehoevende persoon

3 maanden

6 maanden

Totale duur over de loopbaan

6 maanden

12 maanden

Bron: Koninklijk besluit van 20 juli 2021 houdende uitvoering van artikel 100ter, § 3, tweede lid, van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, BS 20 augustus 2021.