Nieuw flexibel abonnement voorgesteld door de NMBS: wat voor de werkgever?

Van 

Om een antwoord te bieden op de veralgemening van telewerk en nieuwe werkgewoonten, lanceert de NMBS een nieuwe formule: het Flex-abonnement. Het is echter nog niet duidelijk hoe de werkgever zal moeten tussenkomen in de kosten van dit nieuwe abonnement.


Voor werknemers die zich gemiddeld 2 tot 3 keer per week naar hun werk verplaatsen, zal de NMBS een nieuw soort abonnement aanbieden: het Flex-Abonnement.

1. Hoe werkt het Flex-abonnement?

Dit nieuwe abonnement zal te verkrijgen zijn in de vorm van 2 verschillende formules op jaarbasis (80 of 120 reisdagen te gebruiken over 12 maanden) en 2 verschillende formules op maandbasis (6 of 10 reisdagen te gebruiken over 1 maand).

Het flex-abonnement zal geldig zijn voor een vast traject in 2de of 1ste klasse en zal enkel beschikbaar zijn via de NMBS-applicatie.

Voor elk traject dat in de applicatie gevalideerd werd, kan je gedurende de hele dag  voor dit traject onbeperkt reizen

Het zal  mogelijk zijn om een supplement toe te voegen voor de MIVB, TEC, De Lijn en/of Parking.

De NMBS verklaart dat de lancering van dit nieuwe abonnement gefaseerd zal gebeuren. Zodra het Flex-Abonnement voor de werkgever beschikbaar is, wordt hij rechtstreeks door de NMBS gecontacteerd.

2. Hoe moet de werkgever tussenkomen?

Als de werknemer met de trein naar het werk gaat, moet de werkgever bijdragen in de vervoerskosten, ongeacht de afgelegde afstand.

De minimale interventie wordt vastgesteld op basis van de forfaitaire bedragen die zijn opgenomen in cao nr. 19/9 die in de Nationale Arbeidsraad werd  gesloten. Dit is een minimumvereiste. Elke sector of onderneming kan bovendien beslissen om voor meer tussen te komen.

De tabel in cao nr. 19/9 voorziet een tussenkomst bij gebruik van een maand-, kwartaal- of jaarabonnement. Er is een aparte kolom voor Railflex-kaarten (halftijdse treinkaarten).

De vraag is nu de volgende: moet de Railflex-kolom worden gebruikt om de verplichte minimale werkgeversbijdrage te bepalen of komt er een nieuwe kolom door deze nieuwe abonnementsformule?

In principe moeten de sociale partners van de Nationale Arbeidsraad hierover beslissen.

We houden u graag op de hoogte van zodra we meer weten.

Bron: NMBS-website