Ook alternerend werkende studenten kunnen nu arbeid verrichten met een studentenovereenkomst

Van 
85051

Vanaf 1 juli 2017 moeten studenten die zich bevinden in een stelsel van alternerend leren en werken onder bepaalde voorwaarden tewerkgesteld worden met een arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid.

Sommige studenten combineren het theoretisch deel van hun studies met een opleiding in de praktijk. Dit wordt ook alternerend leren en werken genoemd. Tot voor kort konden die jongeren geen studentenarbeid verrichten.

Wat is er gewijzigd?

Sinds 1 juli 2017 moeten studenten die een systeem van alternerend leren en werken volgen, tewerkgesteld worden met een arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid (hierna studentenovereenkomst genoemd) onder de volgende voorwaarden:

  • Zij hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering of een inschakelingsuitkering. Het is wel geoorloofd om studentenarbeid te verrichten wanneer de student aanspraak maakt op een leefloon.
  • De studenten mogen geen studentenarbeid verrichten op het tijdstip dat zij onderwijs of opleiding moeten volgen of aanwezig moeten zijn op de werkplek in het kader van hun praktische opleiding
  • De studentenarbeid mag niet verricht worden bij de werkgever waar hij de praktische opleiding volgt. De wetgever wenst te voorkomen dat de grens tussen opleiding en arbeid zou vervagen.

Onder alternerend leren moet een theoretische vorming in een onderwijs- of opleidingsinstelling ingericht, gesubsidieerd of erkend door de bevoegde overheid worden verstaan, gecombineerd met een praktische opleiding op de werkplek.

De wijze waarop de student de praktische opleiding op de werkplek uitoefent, is van geen belang. Dit kan onder andere met een overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst.

Welke studenten blijven uitgesloten?

Een aantal studenten kunnen geen studentenovereenkomst afsluiten:

  • Studenten die minstens 12 maanden ononderbroken gewerkt hebben.

Eénmaal de anciënniteit van 12 maanden (voltijds of deeltijds) bij een werkgever is bereikt, kan de student met diezelfde werkgever geen studentenovereenkomst meer afsluiten. De student kan na die tewerkstelling wel nog een studentenovereenkomst met een andere werkgever afsluiten.

  • Studenten die bij wijze van stage onbezoldigde arbeid verrichten bij een werkgever die deel uitmaakt van hun studieprogramma voor die onbezoldigde arbeid.

De studenten die bij wijze van stage onbezoldigd arbeid verrichten, kunnen voor een tewerkstelling buiten het kader van hun studies wel een studentenovereenkomst sluiten.

  • Studenten die zijn ingeschreven in een avondschool of die onderwijs volgen met beperkt leerplan.

Studenten die enkel deeltijds onderwijs of deeltijdse vorming volgen, moeten wél met een studentenovereenkomst tewerkgesteld worden tijdens de schoolvakanties.

De voordelen van studentenarbeid

Een studentenovereenkomst is voordeliger op sociaal- en fiscaalrechtelijk vlak dan een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst.

Zo is studentenarbeid onderworpen aan een solidariteitsbijdrage van 5,42 % ten laste van de werkgever en 2,71 % ten laste van de werknemer in plaats van aan de ‘gewone’ socialezekerheidsbijdragen die veel hoger liggen.

Om in aanmerking te komen voor de solidariteitsbijdragen moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • de student is tewerkgesteld met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten met de nodige vermeldingen;
  • de student werkt niet meer dan 475 uren naar keuze tijdens een volledig kalenderjaar;
  • de tewerkstelling moet gebeuren tijdens de periodes van niet-verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling; en
  • de werkgever heeft tijdig een Dimona-aangifte uitgevoerd.

U bent evenmin verplicht bedrijfsvoorheffing in te houden op het loon dat u betaalt aan de student indien op dat loon geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn (met uitzondering van de solidariteitsbijdrage).

Tot slot zijn de opzeggingstermijnen om een studentenovereenkomst te beëindigen korter dan bij een ‘gewone’ werknemer:

Duur van de aanwerving

Opzeggingstermijn in acht te nemen door de werkgever

Opzeggingstermijn in acht te nemen door de student

Maximum 1 maand

3 kalenderdagen

1 kalenderdag

Meer dan 1 maand

7 kalenderdagen

3 kalenderdagen

 

Andere arbeidsrechtelijke regels zijn vaak strenger bij een tewerkstelling voor studenten dan voor ‘gewone’ werknemers. De studentenovereenkomst moet onder andere verplichte vermeldingen bevatten. Een standaardmodel "studentenovereenkomst" met alle nodige gegevens kan u terugvinden op onze website (zie: www.groups.be > Onlinedocumenten > Arbeidscontracten).

Bron: K.B. 10 juli 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1995 waarbij sommige categorieën studenten uit het toepassingsgebied van Titel VI van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten worden gesloten.