Steunmaatregel voor investeringen in steunzones : Waalse steunzones erkend

Van 
82885

De federale regering heeft vier steunzones erkend in het Waalse Gewest. Hierdoor kunnen werkgevers die in die zones jobs creëren onder bepaalde voorwaarden genieten van een lagere loonkost. Het is wel nog wachten op publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat is die fiscale steunmaatregel ?

De verlaging van de loonkost van hogergenoemde werkgevers die aan de voorwaarden voldoen wordt toegekend in de vorm van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing gelijk aan 25 % van de bedrijfsvoorheffing die werd ingehouden op de lonen van de werknemers die de naar aanleiding van de beoogde investeringen gecreëerde arbeidsplaatsen invullen. Om het voordeel definitief te verwerven, moeten die nieuwe arbeidsplaatsen wel gedurende minstens drie (KMO’s) of vijf (niet-KMO’s) jaar behouden blijven.

Raadpleeg de FAQ van de FOD Financiën indien u meer wil weten over deze fiscale steunmaatregel.

In welke steunzones kan de maatregel binnenkort worden toegepast?

Om als steunzone te kunnen worden erkend, moet een bepaald gebied getroffen zijn door een of meerdere collectieve ontslagen. Ieder gewest kan voor maximaal vier gevallen van collectieve ontslagen steunzones voorstellen. Elke steunzone moet zich binnen een maximale straal van 40 km van de getroffen vestigingen bevinden. Uiteindelijk worden de steunzones erkend via een koninklijk besluit.

Het Waalse Gewest bevestigt nu op haar website dat de federale regering vier door hen voorgedragen steunzones heeft gevalideerd. Het gaat om de zones die zich binnen een straal van 40 km van de volgende sites die werden getroffen door collectieve ontslagen:

  • Arcelor Mittal (Seraing)
  • Saint-Gobain Sekurit (Sambreville)
  • Caterpillar (Charleroi)
  • Doosan (Frameries)

Vanaf wanneer treedt dit in werking?

De steunzones moeten worden erkend via een koninklijk besluit dat wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat koninklijk besluit bevat een gedetailleerde afbakening van de steunzones en de datum van inwerkingtreding van de erkenning. Momenteel is dat koninklijk besluit nog niet gepubliceerd. De erkenning is dus nog niet officieel. Wij houden u via onze website op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Bron: Website van het Waalse Gewest.