Update uitbreiding van steunzones rond Turnhout en Genk

Van 
83612

De uitbreiding van de steunzones rond Turnhout en Genk zijn eindelijk erkend in een KB dat in werking treedt op 1 mei 2017. Daarnaast wordt ook het aanvraagformulier voor de toepassing van de fiscale steunmaatregel aangepast.

Wat zijn steunzones?

De zogeheten ‘steunzones’ zijn gebieden die gekenmerkt zijn door een of meerdere collectieve ontslagen. Om erkend te worden als steunzone moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. De steunzones worden door de gewesten, elk voor hun grondgebied, voorgedragen aan de minister van Financiën. De officiële erkenning gebeurt via een koninklijk besluit en geldt voor een periode van zes jaar. Er zijn momenteel twee officieel erkende steunzones afgebakend: een steunzone rond Genk en een steunzone rond Turnhout.

Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing

Van zodra de steunzone erkend is, kunnen bedrijven die investeren in steunzones en daarbij nieuwe arbeidsplaatsen creëren onder bepaalde voorwaarden genieten van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing tot 25 % van de bedrijfsvoorheffing die werd ingehouden op de bezoldigingen van de werknemers die die nieuwe arbeidsplaatsen invullen. Deze vrijstelling geldt gedurende 2 jaar. De extra werkplaatsen moeten behouden blijven gedurende 3 jaar voor KMO’s en 5 jaar voor andere ondernemingen.

Om welke uitbreiding gaat het?

De Federale Overheid heeft aan de gewesten de mogelijkheid gelaten om de bestaande steunzones verder uit te breiden.

De Vlaamse Regering heeft vorig jaar beslist om de steunzones rond Genk en Turnhout uit te breiden met onderstaande gebieden:

  • Gebieden ingenomen door business centers en incubatoren
  • Gebieden met een brownfieldproject

Deze uitbreiding werd nu officieel erkend via een KB en treedt in werking vanaf 1 mei 2017. Een compleet overzicht  van de gebieden die in aanmerking komen, kan u hier terugvinden.

Via een website van de Vlaamse Overheid is het mogelijk om aan de hand van een adres of perceelnummer op te zoeken of een bedrijf gelegen is in een steunzone: www.geopunt.be

Wijzigingen in verband met het aanvraagformulier

Om van de vrijstelling van de doorstorting van BV te kunnen genieten, moet een werkgever een formulier indienen en dit voor de investering van start gaat. Om deze aanvraagformulieren in ontvangst te nemen is er per gewest een bevoegd Documentatiecentrum voor Bedrijfsvoorheffing aangeduid.

Door interne wijzigingen bij de FOD Financiën zijn de e-mailadressen en de adressen van de bevoegde diensten veranderd.

Verder zullen de bedrijven die gelegen zijn in Duitstalig gebied de aanvraag niet langer moeten indienen bij het kantoor bevoegd voor het Waals Gewest maar wel bij het Polyvalent Centrum Eupen.

De nieuwe adressen vindt u hier terug.