Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing in verband met steunzones : nieuwe samenwerkingsakkoorden

Van 
83645

De Federale Staat heeft nieuwe samenwerkingsakkoorden gesloten met het Vlaams en het Waals Gewest m.b.t. de fiscale steunmaatregel voor steunzones. Hierin komen o.a. de regels over cumulatie van federale en gewestelijke steun aan bod.

Wat zijn steunzones?

De zogeheten ‘steunzones’ zijn gebieden die gekenmerkt zijn door een of meerdere collectieve ontslagen. Om erkend te worden als steunzone moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. De steunzones worden door de gewesten, elk voor hun grondgebied, voorgedragen aan de minister van Financiën. De officiële erkenning gebeurt via een koninklijk besluit en geldt voor een periode van zes jaar. Er zijn momenteel twee officieel erkende steunzones afgebakend: een steunzone rond Genk en een steunzone rond Turnhout.

Samenwerkingsakkoorden

In het verleden heeft de Federale Overheid met de verschillende gewesten samenwerkingsakkoorden gesloten over deze vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Op 4 april zijn twee van deze samenwerkingsakkoorden vernieuwd: namelijk dat tussen de Federale Overheid en het Vlaams Gewest en dat tussen de Federale Overheid en het Waals Gewest (BS 12 april 2017).

Hieronder geven we u de belangrijkste nieuwigheden uit die samenwerkingsakkoorden.

Contactpunt

Het samenwerkingsakkoord met het Vlaams Gewest bevestigt dat het Agentschap Ondernemen het contactpunt blijft voor de FOD Financiën en andere instellingen in verband met de steunzones.

Voor het Waals Gewest is dit het Operationeel Directoraat-Generaal.

Deze instanties kunnen aan de FOD Financiën volgende informatie opvragen over werkgevers:

  • het bedrag van de uitbetaalde bezoldigingen waarvan bedrijfsvoorheffing werd ingehouden die gedeeltelijk werd vrijgesteld van doorstorting krachtens de toepassing van deze maatregel;
  • het bedrag aan bedrijfsvoorheffing dat werd vrijgesteld van doorstorting krachtens de toepassing van deze maatregel.

Cumulatie

Door Europese regelgeving bevatten de samenwerkingsakkoorden ook nieuwe bepalingen over de cumulatie van federale en gewestelijke steun voor ondernemingen in deze steunzones.

Het aangeduide contactpunt is verantwoordelijk voor de coördinatie van de terugvordering van deze steun wanneer de Europese Commissie vaststelt dat er een overtreding van Europese regelgeving heeft plaatsgevonden. Zoals wanneer de Europese Commissie vaststelt dat een cumulatie van federale en gewestelijke steun de maximale steunintensiteit of plafond overschrijdt.

Het is niet mogelijk voor het gewest om meer steun terug te vorderen dan er aan de onderneming gegeven is.

Het gewest is ook verantwoordelijk voor de coördinatie van het overleg tussen de overheden indien hierover maatregelen nodig zijn om de Europese regelgeving na te leven.

Gewestelijke steun

De oude regeling in verband met de gewestelijke steun die in de oude samenwerkingsakkoorden stond wordt opgeheven.

Afbakening van steunzones

De gewesten die steunzones willen afbakenen, kunnen ervoor kiezen om deze gebieden af te bakenen op een kaart.  Op deze kaart zullen de grenzen van de kadastrale percelen zichtbaar zijn en de straatnamen vermeld staan. Het gewest brengt de FOD Financiën op de hoogte van een afbakening van een zone en de FOD zal deze dan met bijhorende kaart op haar website publiceren.

De gewesten nemen de afbakening van deze zones op in specifieke websites die ondernemingen kunnen gebruiken om te controleren of hun onderneming in een steunzone gelegen is. Voor het Vlaams Gewest is dit www.geopunt.be en voor het Waals Gewest gaat het om webapplicatie “WalOnMap”.