Coronavirus: niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (cao nr. 90)


100036

Dit systeem geeft de werkgever de mogelijkheid een voordelige bonus toe te kennen op basis van collectieve doelstellingen. Als gevolg van het coronavirus wordt een zekere soepelheid toegelaten door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

De werkgever bepaalt dus collectieve doelstellingen die moeten bereikt worden door al zijn werknemers samen of door een categorie van werknemers binnen een bepaalde periode (referteperiode genoemd). Worden die doelen bereikt op het einde van de referteperiode, dan krijgen de betrokken werknemers een bonus.

Bonusplannen met 2020 als referteperiode moeten eind april 2020 worden neergelegd.

De invoering van een dergelijk plan gebeurt ofwel door een collectieve arbeidsovereenkomst (als de werknemers waarop het plan betrekking heeft, worden vertegenwoordigd door een vakbondsafvaardiging), ofwel door een toetredingsakte.

Wanneer niet-recurrente resultaatgebonden voordelen via een toetredingsakte worden ingevoerd, wordt elk ontwerp van toetredingsakte met inbegrip van het toekenningsplan opgesteld door de werkgever die het aan elke betrokken werknemer moet overhandigen, samen met het ontwerp van toekenningsplan dat eraan moet worden gehecht.

De werkgever houdt gedurende een termijn van vijftien dagen, die ingaat op de dag van overhandiging van het ontwerp van toetredingsakte met inbegrip van het toekenningsplan aan elke betrokken werknemer, een register ter beschikking van de betrokken werknemers waarin ze hun opmerkingen individueel kunnen optekenen.

Gezien ten gevolge van de corona-crisis veel werknemers niet op het bedrijf aanwezig zijn wegens thuiswerk of werkloosheid wegens overmacht en de inspraak van de werknemers bij de opgestelde bonusplannen moet gegarandeerd worden kan de procedure met het register in de onderneming tijdelijk vervangen worden door de volgende procedure

  • in zover de werknemer beschikt over een mailadres wordt het bonusplan hem via mail toegestuurd en wordt hem de mogelijkheid geboden om zijn opmerkingen via mail in te dienen bij de werkgever of bij de inspectie Toezicht op de sociale wetten (tsw@werk.belgie.be). Deze laatste mogelijkheid wordt duidelijk vermeld in het mailbericht;
  • de opmerkingen die bij de werkgever binnenkomen worden samengebracht in één document dat via mail of via de post wordt overgemaakt aan de inspectie TSW.  Zijn er geen opmerkingen dan ondertekent de werkgever het opmerkingenregister dat er geen opmerkingen waren en vermeldt de periode waarin de werknemers hun opmerkingen konden maken via mail.  Indien er opmerkingen binnenkomen bij de inspectie zal de werkgever daarvan in kennis worden gesteld.

Bron: actualiteit FOD WASO.