Geleidelijke opheffing van de lockdown: hoe te werk gaan bij de terugkeer van uw werknemers?


100166

De regering heeft aangekondigd dat de lockdown geleidelijk zal worden opgeheven. Uw werknemers zullen dus het werk hervatten. Group S begeleidt u hierbij.

Sinds 18 maart is telewerk de norm geworden. De regering heeft echter beslist dat de lockdown vanaf 4 mei 2020 geleidelijk zal worden opgeheven. Meer dan ooit moeten economie en gezondheid worden gecombineerd.

Als u uw activiteit terug opstart, stelt u zich ongetwijfeld talrijke vragen. Hoe uw onderneming voorbereiden op de terugkeer van uw werknemers en hierbij de regels inzake social distancing naleven? Daarenboven zullen sommige medewerkers misschien aarzelen bij de gedachte terug aan het werk te gaan. Hoe in dit soort situaties reageren?U vindt hierna een antwoord op deze vragen.

U kan ook ons artikel "Geleidelijke opheffing van de lockdown: kan uw werknemer weigeren om te komen werken?" lezen.

Hoe uw onderneming het best voorbereiden op de hervatting van de activiteiten en hierbij de regels inzake social distancing naleven?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het welzijnsbeleid in de onderneming. U moet dan ook de nodige maatregelen nemen om het risico op besmetting door het coronavirus zo veel mogelijk te beperken voor de werknemers. Daarom is het sterk aangeraden contact op te nemen met uw preventieadviseur-arbeidsarts die u zal begeleiden bij het nemen van adequate maatregelen  (persoonlijke beschermingsmiddelen, organisatie van pauzes, ...) waardoor social distancing in acht kan worden genomen.

Deze richtlijnen moeten uiteraard worden meegedeeld aan de werknemers die ze moeten naleven.

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft een generieke gids uitgewerkt om ondernemingen te helpen bij de geleidelijke hervatting van de economische activiteiten.

Is het voorafgaand akkoord van het CPBW in de huidige context nodig voor de herstart van uw activiteit?

Nee.

Het is uiteraard aangeraden om het CPBW te raadplegen alvorens het werk te hervatten gezien de gevolgen die dit kan hebben voor de gezondheid van de werknemers en - in ruimere zin - voor hun welzijn. Het voorafgaand akkoord van het CPBW is echter geen voorwaarde voor de werkhervatting.

Kunt u uw werknemers verplichten om de arbeidsarts te raadplegen alvorens het werk te hervatten?

Nee.

U kunt uw werknemers niet verplichten om de arbeidsarts te raadplegen alvorens het werk te hervatten. Een onderzoek bij werkhervatting is enkel mogelijk als de werknemer een functie uitoefent waarvoor gezondheidstoezicht vereist is en hij/zij 4 ononderbroken weken afwezig was wegens ziekte, ongeval, zwangerschap of een aandoening.

U kunt evenwel de arbeidsarts verwittigen als u van oordeel bent dat de gezondheidstoestand van een werknemer de risico’s verbonden aan de werkpost vergroot of als een werknemer klaagt over ongemakken of tekenen van een aandoening vertoont die kunnen worden toegeschreven aan zijn arbeidsomstandigheden. De arbeidsarts zal dan nagaan of een medisch onderzoek voor deze werknemer nodig is.

Moeten uw werknemers na een periode van ziekte of quarantaine u een medisch attest van genezing bezorgen?

Nee.

U kunt uw werknemers niet verplichten om bij werkhervatting een attest van genezing over te leggen.

Mag u de temperatuur van uw werknemers opnemen alvorens ze het werk hervatten na  een periode van ziekte, quarantaine of onderbreking van uw activiteit?

Ja, maar …

Uit voorzorg kunt u overwegen om de lichaamstemperatuur van de werknemers te meten alvorens ze de onderneming binnenkomen. Als een werknemer een hoge lichaamstemperatuur heeft, kan men namelijk vermoeden dat deze werknemer besmet is met het coronavirus.

Deze specifieke maatregel kan echter enkel worden toegepast mits naleving van de volgende voorwaarden:

  • het comité voor preventie en bescherming op het werk wordt in kennis gesteld van   deze maatregel en geeft er, voor zover mogelijk, een advies over;
  • de werknemers krijgen duidelijke informatie over de concrete, praktische uitvoering van deze maatregel;
  • de temperatuuropneming gaat niet gepaard met een bijkomende registratie of verwerking van persoonsgegevens (zie hierover het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit);
  • deze maatregel is enkel van toepassing tijdens de periode van beperkende maatregelen in het kader van de coronacrisis.

Om de andere werknemers te beschermen kunt u beslissen dat een werknemer met een lichaamstemperatuur van meer dan 37,5° geen toegang tot de onderneming krijgt. Deze werknemer moet vervolgens telefonisch contact opnemen met zijn huisarts voor de opvolging van zijn gezondheidstoestand.

Het is belangrijk te benadrukken dat de invoering van deze maatregel van temperatuuropneming u niet vrijstelt van de toepassing van maatregelen om social distancing te verzekeren.

Een van uw werknemers heeft verdachte symptomen. Wat kunt u doen?

Als u vreest dat uw werknemer besmet is met het coronavirus, dan moet u hem met aandrang verzoeken om zo snel mogelijk naar huis te gaan en contact op te nemen met zijn huisarts.  In afwachting van zijn vertrek kan men de werknemer in een afzonderlijk lokaal laten plaatsnemen zodat contacten met andere werknemers maximaal worden beperkt.

Mag u uw werknemers verbieden deel te nemen aan bijeenkomsten met familie of vrienden, of naar het buitenland te vertrekken?

Als werkgever kunt u uw werknemers sterk afraden om op reis te gaan of deel te nemen aan grote bijeenkomsten. Aangezien het hier echter feiten uit het privéleven betreft, kan u het hen niet beletten.

De werknemers zijn er enkel toe gehouden de uitdrukkelijke bevelen van de overheid in acht te nemen.

Moet u uw werknemers laten testen?

Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid, heeft een lijst gepubliceerd van persoonscategorieën die bij voorrang moeten worden getest, waaronder in het bijzonder zorgpersoneel en personeel van residentiële collectiviteiten.

Als werkgever verplicht de Codex over het welzijn op het werk u om de nodige maatregelen te nemen opdat werknemers die werden blootgesteld aan chemische, fysische of biologische agentia na het einde van de blootstelling kunnen blijven genieten van een toezicht op hun gezondheidstoestand. Aangezien bovengenoemde persoonscategorieën werden blootgesteld aan het coronavirus dat een besmettelijke ziekte is, vallen ze onder de werknemerscategorie die aan biologische agentia werd blootgesteld. In dat kader zijn de kosten met betrekking tot deze testen voor uw rekening.