Coronavirus: corona-tijdskrediet en coronalandingsbanen (Update)

Werkgevers van ondernemingen die als in herstructurering of in moeilijkheden erkend zijn, kunnen een gedeeltelijke onderbreking (halftijds of 1/5) voorstellen aan hun werknemers.


101054

Werkgevers van ondernemingen die als in herstructurering of in moeilijkheden erkend zijn, kunnen een gedeeltelijke onderbreking (halftijds of 1/5) voorstellen aan hun werknemers.

Om de tewerkstelling te beschermen na de periode van coronacrisis heeft de regering drie maatregelen genomen:

  • de collectieve arbeidsduurvermindering en/of vierdagenweek met lastenverlaging (zie ons artikel erover);
  • het corona-tijdskrediet;
  • de coronalandingsbanen.

Deze drie maatregelen zijn in werking getreden op 1 juli 2020.

Hierna geven wij u meer uitleg over het tijdskrediet.

1. Onderneming in herstructurering of in moeilijkheden

Corona-tijdskrediet is enkel geldig in ondernemingen die door de minister van Werk zijn erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden. Die erkenning gebeurt op basis van criteria uit de reglementering werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, zonder het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst.

Een onderneming is in moeilijkheden als zij een bepaald verlies registreert in de jaarrekeningen van de 2 boekjaren voor de aanvraag.

Een onderneming is in herstructurering als zij:

  • ofwel collectief ontslag doorvoert uiterlijk binnen de 6 maanden na datum erkenning;
  • ofwel veel gebruik maakt van economische werkloosheid voor arbeiders in het jaar voor de aanvraag (minstens 20% van totaal aantal dagen aangegeven voor arbeiders). Deze laatste voorwaarde is voorbehouden voor ondernemingen met minimum 50% arbeiders.

De periode van erkenning mag ten vroegste een aanvang nemen op 1 maart 2020 en ten laatste op 31 december 2020.

Voor de aanvraag van de tijdelijke corona-maatregelen (tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering en Corona-tijdskrediet) moet een modelformulier ingevuld worden, om erkend te worden als onderneming in moeilijkheden of herstructurering : link hier.

2. Corona-tijdskrediet

Het gaat om een nieuwe vorm van tijdskrediet die naast het gewone tijdskrediet zal bestaan. De periodes van verminderde prestaties, bekomen in het kader van deze maatregel, worden evenmin in mindering gebracht van de maximumduur van het tijdskrediet, die geldt binnen het "gewone" tijdskrediet.

2.1. Vormen van onderbreking

Corona-tijdskrediet is slechts mogelijk in 2 vormen van prestatievermindering:

  • voltijdse werknemer: 1/5 vermindering of halftijdse vermindering;
  • deeltijdse werknemer die minstens 3/4 werkt: halftijdse vermindering.

2.2. Duur

De minimumduur is 1 maand. De maximumduur is 6 maanden. Die periodes gelden voor beide tewerkstellingsbreuken (1/2 en 1/5).

De periode van corona-tijdskrediet moet volledig in de periode vallen waarin de onderneming is erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

2.3. Procedure

2.3.1. Akkoord van de partijen

Werkgever mag corona-tijdskrediet voorstellen aan zijn werknemers.

De werknemer hoeft het voorstel van zijn werkgever dus niet te aanvaarden.

Maar als de werknemer instemt met het voorstel van zijn werkgever om zijn prestaties te verminderen, moet de deeltijdse arbeidsregeling tijdens het corona-tijdskrediet wel schriftelijk in een avenant bij de arbeidsovereenkomst worden opgenomen.

2.3.2. Termijn

Er is geen procedure over de manier waarop en de termijn waarbinnen werkgevers corona-tijdskrediet moeten voorstellen. Ook de manier waarop en de termijn waarbinnen de werknemer moet antwoorden, zijn niet bepaald. Het voorstel van de werkgever en zijn antwoord hoeven dus niet geformaliseerd te zijn.

2.4. Onderbrekingsuitkering (RVA)

Het bedrag van de uitkering voor corona-tijdskrediet is gelijk aan het bedrag van het normale tijdskrediet van 1/2 of met 1/5.

De werknemer moet het aanvraagformulier C61 – corona-tijdskrediet invullen en aan de RVA bezorgen.

2.5. Bijkomende vergoeding door de werkgever?

Naast het deeltijdse loon, de onderbrekingsuitkering van de RVA en een eventuele gewestelijke premie, kan de werkgever zijn werknemer ook een aanvullende vergoeding betalen (dus geen verplichting!).

Als hij zijn werknemer een bijkomende vergoeding wilt toekennen, mag de som van zijn deeltijdse brutoloon tijdens het corona-tijdskrediet, de onderbrekingsuitkering van de RVA, een eventueel supplement van het gewest en zijn bijkomende vergoeding niet hoger liggen dan het oorspronkelijke brutoloon (zonder rekening houden met de aanpassing van de lonen aan de index en aan de baremieke loonsverhogingen).

3. Coronalandingsbaan

Daarnaast is er nu ook de coronalandingsbaan. Daarmee kunnen werknemers van minstens 55 jaar met minstens 25 jaar beroepsverleden als loontrekkende onderbrekingsuitkeringen krijgen als hun prestatievermindering ingaat tijdens een periode van erkenning van de onderneming als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Naast de specifieke kenmerken van de coronalandingsbaan blijven ook de bepalingen van het gewone tijdskrediet landingsbaan gelden.

3.1. Vormen van onderbreking

Er zijn 2 vormen van prestatievermindering:

  • voltijdse werknemer: 1/5 vermindering of halftijdse vermindering;
  • deeltijdse werknemer die minstens 3/4 werkt: halftijdse vermindering.

3.2. Voorwaarden

Net als bij het gewone tijdskrediet landingsbaan moet de werknemer voldoen aan alle voorwaarden in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103.

3.2.1. Leeftijd

Bij de start moet hij minstens 55 jaar zijn.

3.2.2. Loopbaan en tewerkstelling

Bij de schriftelijke kennisgeving, waarin de werknemer aan zijn werkgever laat weten dat hij tijdskrediet coronalandingsbaan wilt nemen, moet hij:

  • minstens 25 jaar beroepsverleden in loondienst hebben;
  • minstens 24 maanden anciënniteit hebben met een arbeidsovereenkomst;
  • in de 24 maanden vóór de start van de coronalandingsbaan, moet hij minstens 3/4 gewerkt hebben voor een halftijdse onderbreking en voltijds gewerkt hebben bij een onderbreking met 1/5.

Dus als hij tijdskrediet coronalandingsbaan aanvraagt en hij tussen de 55 en 60 is, hoeft hij niet te voldoen aan de afwijkende voorwaarden van het gewone tijdskrediet landingsbaan (35 jaar beroepsverleden, zwaar beroep ...) om recht te hebben op de maandelijkse onderbrekingsuitkering van de RVA.

3.2.3. Begindatum

Als de werknemer tussen de 55 en 60 is, moet de begindatum van zijn prestatievermindering vallen in de periode waarin de onderneming is erkend als onderneming in moeilijkheden. Die erkenning moet bovendien ten vroegste op 1 maart 2020 en ten laatste op 31 december 2020 zijn toegekend.

Opmerking: aangezien hij de coronalandingsbaan tot aan zijn pensioen kan opnemen, kunnen de uitkeringen behouden blijven tot na de periode van erkenning van de onderneming als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

3.3. Duur

Als afwijking op de gewone landingsbaan mag de werknemer de coronalandingsbaan al voor een minimumduur van 1 maand nemen. Die minimumduur kan voor beide onderbrekingen (1/2 en 1/5).

Er is geen maximumduur. Dat betekent dat de werknemer het tijdskrediet coronalandingsbaan mag opnemen tot aan zijn pensioen.

3.4. Procedure

De procedure is dezelfde als voor het gewone tijdskrediet landingsbaan.

De werknemer moet zijn werkgever dus schriftelijk laten weten dat hij tijdskrediet coronalandingsbaan wilt nemen.

Die schriftelijke kennisgeving moet 3 maanden vóór de gewenste start gebeuren, als de onderneming 20 werknemers of meer heeft. Als dat niet zo is, bedraagt die termijn 6 maanden. Die termijnen liggen vast. Maar ze kunnen wel in onderling overleg met de werkgever worden gewijzigd.

Net als bij gewoon tijdskrediet landingsbaan, moet de deeltijdse arbeidsregeling tijdens de prestatievermindering (1/2 of 1/5) in overleg met de werkgever worden afgesproken.

Maar als een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement de manier bepaalt waarop de prestaties moeten worden uitgevoerd, mag de werkgever de toepassing van die deeltijdse arbeidsregeling opleggen.

In beide gevallen moet de deeltijdse arbeidsregeling schriftelijk in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst worden vastgelegd. Dat bijlage moet ten laatste op de startdatum van het tijdskrediet coronalandingsbaan worden afgesloten.

3.5. Onderbrekingsuitkering (RVA)

Het bedrag van de uitkering voor het tijdskrediet coronalandingsbaan is gelijk aan het bedrag van het normale tijdskrediet landingsbaan.

De werknemer moet het aanvraagformulier C61 –tijdskrediet coronalandingsbaan invullen en aan de RVA bezorgen.

Bron: KB n° 46 van 24 juni 2020 tot uitvoering van artikel 5, §1, 5° van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) tot ondersteuning van de werkgevers en de werknemers, BS 1 juli 2020.