Coronavirus: grensarbeiders en rode, oranje of groene zones

article image Van 

De reisbeperkingen zijn niet van toepassing op grensarbeiders.

101806

De reisbeperkingen zijn niet van toepassing op grensarbeiders.

De coronamaatregelen hebben tot gevolg dat niet-essentiële reizen vanuit en naar België verboden zijn.

Wat verstaat men onder niet-essentiële reizen?

Niet-essentiële verplaatsingen hebben in het bijzonder betrekking op toeristische reizen. Niet-essentiële verplaatsingen zijn in principe verboden. Ze worden in feite enkel bij wijze van uitzondering toegestaan. Momenteel zijn ze nog altijd niet toegelaten in bepaalde zones (buiten de Schengenzone en in rode zones).

In ons vorige artikel legden we u uit wat u moet doen als een van uw werknemers zijn vakantie in een risicozone heeft doorgebracht.

Wat met essentiële reizen?

De tijdelijke beperkingen zijn niet van toepassing op essentiële reizen. Op de website van de FOD Volksgezondheid, www.info-coronavirus.be, staat een lijst van alle trajecten die als essentieel worden beschouwd.   

Het betreft onder meer verplaatsingen in het kader van professionele activiteiten, met inbegrip van woon-werkverplaatsingen.  

Dit houdt in dat grensarbeiders niet in quarantaine moeten gaan of zich niet moeten laten testen wanneer ze zich verplaatsen vanuit of naar een rode zone. Concreet betekent dit dat een werknemer die in Frankrijk in een rode zone verblijft, niet in quarantaine moet gaan als hij zich naar Brussel begeeft om er te werken.

We herinneren er evenwel aan dat telewerk momenteel sterk wordt aangeraden in België. Als in een dergelijk geval telewerk mogelijk is, dan kan het bijgevolg raadzaam zijn om de voorkeur te geven aan deze oplossing om de risico's van mogelijke besmetting te beperken.

Als telewerk niet wordt toegepast, kan het nuttig zijn om de betrokken werknemer een attest te verstrekken waarin wordt bevestigd dat hij de grens moet oversteken om te werken. Een dergelijk document kan het voor de werknemer gemakkelijker maken in geval van controle op het traject tussen zijn woonplaats en de plaats van tewerkstelling.

Een modelattest is beschikbaar in Onlinedocumenten > Coronavirus > Covid-19: noodzaak om zich naar het werk te begeven (doc. nr. 99403).

 

Bronnen

Artikel 18 van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS, 30 juni 2020.

FAQ van de FOD Volksgezondheid.