Coronavirus: maatregelen die vanaf 1 oktober van toepassing zijn

Van 

De regering trof nieuwe gezondheidsmaatregelen. We geven u hierna een overzicht van de maatregelen die momenteel van kracht zijn.


101840

De regering trof nieuwe gezondheidsmaatregelen. We geven u hierna een overzicht van de maatregelen die momenteel van kracht zijn.

Sinds 18 maart 2020 nam de regering talrijke maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Vanaf 4 mei ging België geleidelijk in lockdown. Op 29 juli 2020 werden striktere maatregelen genomen om een tweede besmettingsgolf tegen te gaan. Een ministerieel besluit van 22 augustus 2020 wijzigde bepaalde bestaande maatregelen.

De nationale Veiligheidsraad heeft gisteren een aantal versoepelingen doorgevoerd. Tenzij anders bepaald gaan deze in vanaf 1 oktober 2020.

Wij sommen ze hierna voor u op.

Voor een gedetailleerde toelichting van alle maatregelen verwijzen we graag door naar de website van de FOD Volksgezondheid.

1. Personenverkeer

  • Iedereen mag iedereen zien die hij wilt, op voorwaarde dat men altijd afstand houdt en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker draagt. Privé-samenscholingen waarbij de veiligheidsafstand in acht wordt genomen, zijn nog altijd beperkt tot 10 personen (kinderen niet inbegrepen).
  • Iedreen mag individueel per maand met maximum 5 personen die geen deel uitmaken van het gezin nauwe contacten hebben.
  • Bij evenementen die door professionelen worden georganiseerd (bvb. een trouwfeest) geldt geen beperking van 10 personen meer zoals het geval is bij evenementen die niet door professionelen worden georganiseerd (bvb. familiefeest thuis). De horecaregels en de procollen moeten wel in acht worden genomen. Voor het aantal personen per tafel blijft de limiet van 10 gelden. Dansen is niet toegelaten.
  • De voorwaarden die koppels met een verschillende nationaliteit en/of die in verschillende landen wonen, moeten vervullen om elkaar te ontmoeten, worden versoepeld :  Voortaan wordt hen gevraagd om aan te tonen dat ze minstens 6 maanden (in plaats van 1 jaar) samenwonen, of 1 (in plaats van 2) jaar een relatie hebben, met 2 ontmoetingen in plaats van 3 op een totaal van 20 dagen in plaats van 45, rekening houdend met de geplande maar geannuleerde bezoeken omwille van Covid, of zoals voorheen, het bestaan van een gemeenschappelijk kind te bewijzen.

2. Mondmasker

het dragen van een mondmasker buitenshuis is niet meer verplicht, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd (bepaald door de lokale overheden) en op specifieke overdekte plaatsen (openbaar vervoer, winkels, bisocopen, ....).

3. Quarantaine

Vanaf 1 oktober:

  • moet de persoon die symptomen van corona heeft, onmiddellijk 7 (niet meer 14) dagen in quarantaine gaan en contact opnemen met zijn arts om zich zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijft de persoon in quarantaine. Bij een negatieve test mag hij uit quarantaine zodra zijn klinische situatie dat toelaat.
  • moet de asymptomatische persoon die nauw contact heeft gehad met iemand die positief heeft getest, zodra hij dit verneemt of wordt gecontacteerd via de contacttracing, onmiddellijk 7 (niet meer 14) dagen in quarantaine gaan – 7 dagen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met de besmette persoon. Op de 5de dag moet de persoon zich laten testen. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stopt de quarantaine na de 7e dag.

4. Terugkeer uit vakantie

Vanaf 25 september 2020:

  • is het niet meer verboden om niet-essentiële reizen naar een rode zone te doen maar het wordt wel sterk afgeraden.
  • is bij de terugkeer uit een oranje zone een test niet langer aanbevolen.
  • moeten reizigers die terugkeren uit een rode zone, meteen na hun terugkeer in quarantaine en op dag vijf zich laten testen als zij, na het invullen van het passenger locator form hiertoe de instructies krijgen. Deze instructies gelden niet voor mensen die minder dan 48 uur in een rode zone verblijven, zoals grensarbeiders.

5. Telewerk

Sinds 29 juli 2020 wordt telewerk ‘sterk aanbevolen’ in alle ondernemingen, ongeacht hun grootte, voor alle personeelsleden van wie de functie zich hiertoe leent. Deze maatregel blijft van toepassing. Meer informatie hierover vindt u in ons artikel ‘Coronavirus: striktere maatregelen vanaf 29 juli 2020’.

6. Handelsondernemingen

vanaf 1 oktober is het toegelaten om met meer dan twee te winkelen en dit zonder tijdslimiet.

Deze maatregelen zullen binnenkort opgenomen worden in een ministerieel besluit.