Coronavirus: overzicht van de maatregelen die sinds 28 oktober 2020 van toepassing zijn (UPDATE)

Van 

De regering heeft talrijke maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Om het hoofd te bieden aan de verhoging van het aantal besmettingen in ons land heeft de nieuwe regering nieuwe, striktere maatregelen moeten nemen.


102141

De regering heeft talrijke maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Om het hoofd te bieden aan de verhoging van het aantal besmettingen in ons land heeft de nieuwe regering nieuwe, striktere maatregelen moeten nemen.

Aangezien het aantal besmettingen tijdens de laatste dagen is gestegen, heeft de regering beslist om bijkomende, striktere maatregelen te nemen. De regering hoopt hiermee de gevolgen van een eventuele tweede golf tegen te gaan en zo een herhaling van de lockdown van maart te vermijden.

We geven hierna een toelichting bij de bijkomende maatregelen die vanaf 19 oktober voor een duur van 4 weken van toepassing zijn. Deze maatregelen werden enigszins aangepast bij ministerieel besluit van 28 oktober 2020. Ze werden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waalse Gewest en het Vlaamse Gewest bovendien aangevuld met extra maatregelen.

De federale maatregelen zijn van kracht sinds 19 oktober 2020. De maatregelen van de Brusselse en Waalse Gewest zijn op 26 oktober in werking getreden. De maatregelen van de Vlaamse regering zijn van kracht sinds 29 oktober 2020.

Tewerkstelling van personeel

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening. In de andere ondernemingen moet gewerkt worden mits respect van de sanitaire maatregelen (social distancing, mondmasker).

De regionale overheden benadrukken dit principe. Het Brusselse Gewest zal de federale regering bovendien vragen om de controles op te voeren.

HORECA

Vanaf 19 oktober 2020 zijn restaurants gesloten. Deze maatregel geldt voor een periode van vier weken en wordt na twee weken geëvalueerd. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Maaltijden kunnen samen met alcoholische dranken worden afgehaald en/of afgeleverd tot 20 uur.

Recepties en banketten verzorgd door een professionele cateringdienst of traiteur zijn verboden, behalve in hotels voor de gasten die er verblijven en koffietafels bij uitvaarten (maximum 40 personen).

De federale regering belooft de volgende steunmaatregelen voor de horeca:

  • verlenging van het overbruggingsrecht en verdubbeling van de bedragen;
  • uitstel van de maandelijkse RSZ-voorschotten;
  • kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.

De Vlaamse regering voorziet een steun van 10% van de omzet aan wie minstens 60% omzetverlies heeft.

Commerciële ondernemingen

1. Winkels

Winkels mogen op de gebruikelijke dagen en uren open blijven, tenzij anders bepaald. Er kan slechts individueel worden gewinkeld, of met maximum één andere persoon voor maximum 30 minuten (per winkel).

Bovendien werden extra regionale maatregelen genomen:

  • In het Waalse Gewest: winkelen met maximum 2 personen (+ 1 minderjarige jonger dan 12 jaar).
  • In het Brusselse Gewest:

    • Alleen winkelen (+1 minderjarige). Enkel personen met een handicap mogen vergezeld zijn van een volwassene.
    • Winkels sluiten om 20 uur (behalve voor de HORECA waar take-away mogelijk is tot 22 uur).

Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten.

Verkoop van alcohol is vanaf 20 uur verboden.

2. Winkelcentra

In winkelcentra gelden bij ontvangst van klanten minstens de volgende specifieke regels:

  1. er wordt één klant per 10 m2 toegelaten;
  2. het winkelcentrum stelt bij de in- en uitgang de nodige producten voor handhygiëne ter beschikking van personeel en klanten;
  3. het winkelcentrum vergemakkelijkt het behoud van een afstand van 1,5 meter door het aanbrengen van markeringen op de grond en/of signalisatie ;
  4. bezoekers verplaatsen zich individueel of met maximuméénandere persoon, met uitzondering van volwassenen die min-derjarigen van hetzelfde huishouden of personen die noodhebben aan begeleiding mogen vergezellen.

3. Wat wordt vanaf 29 oktober 2020 gesloten ?

Alle inrichtingen (of onderdelen) die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten, inclusief:

  • casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren;
  • wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams;
  • discotheken en dancings;
  • feest- en receptiezalen, behalve voor de organisatie van rouwmaaltijden na begrafenissen en crematies;
  • pretparken;
  • binnenspeeltuinen;
  • bowlingzalen;
  • kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen;
  • zwembaden;
  • handelsbeurzen, met inbegrip van de salons.

Markten

Wekelijkse markten waar vooral voeding wordt verkocht mogen wel nog. Er mag wel niet gegeten of gedronken worden. Het maximum aantal bezoekers dat wordt toegelaten op eenmarkt bedraagt 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan hetkraam.

Personenverkeer

Nauwe contacten worden tot maximum 1 persoon beperkt.

Privébijeenkomsten worden gedurende twee weken beperkt tot 4 dezelfde personen. Met andere woorden, mag een gezin maximum 4 andere personen uitnodigen mits respect van de sanitaire maatregelen (social distancing, mondmasker). Deze mensen moeten de komende twee weken dezelfde zijn. Daarna mogen ze gewisseld worden.

Samenscholingen op de openbare weg worden beperkt tot maximum 4 personen.

Ten slotte werd een avondklok ingesteld. Voortaan is het verboden zich op de openbare weg te bevinden tussen 24.00 uur en 05.00 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals verplaatsingen om dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest wordt de avondklok ingesteld van 22.00 uur tot 6.00 uur.

In Vlaanderen, zullen de controleurs van De Lijn administratieve boetes kunnen uitschrijven aan reizigers die de mondmaskerplicht niet naleven.

Deze maatregelen worden voortdurend geëvalueerd door de regering en kunnen dus op ieder ogenblik worden gewijzigd. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met dit nummer: 0800/120.33. Meer informatie vindt u op de  website van de eerste minister en op de  website van de FOD Volksgezondheid.

Bronen

Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS, 28 oktober 2020.

Vlaamse Gewest

Waalse Gewest

Brussels Hoofdstedelijk Gewest