Coronavirus: herinvoering van de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona

Van 
102295

 

De federale regering heeft op 6 november 2020 beslist om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona (zoals deze bestond vóór 1/9/2020) opnieuw in te voeren voor alle werkgevers en werknemers (arbeiders en bedienden) vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.

Wat betekent dit concreet?

Voor alle tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van het coronavirus tijdens de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021, kan de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona worden toegepast.

Het is bijgevolg van geen belang meer of de werkgever erkend is als een uitzonderlijk hard getroffen onderneming of behoort tot een uitzonderlijk hard getroffen sector. Dit onderscheid vervalt waardoor vanaf 1 oktober ook ondernemingen die niet voldoen aan de definitie van uitzonderlijk hard getroffen onderneming of die niet ressorteren onder een uitzonderlijk hard getroffen sector gebruik kunnen maken van de vereenvoudigde procedure wanneer zij personeel tijdelijk werkloos stellen als gevolg van de coronacrisis (bvb. naar aanleiding van een verplichte sluiting, quarantaine van een werknemer, sluiting van de school of crèche, …).

Nieuw motief voor tijdelijke werkloosheid: de RVA bevestigt dat tijdelijke werkloosheid ook mogelijk is voor ouders die de opvang van hun kind moeten verzekeren omdat het kind in quarantaine moet.

Ook ondernemingen die geconfronteerd worden met een gebrek aan werk voor hun arbeiders en/of hun bedienden ingevolge corona, zullen een beroep kunnen doen op de vereenvoudigde procedure van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona vanaf 1 oktober 2020. Zij dienen bijgevolg de procedures gekoppeld aan de tijdelijke werkloosheid ingevolge economische redenen niet meer te volgen.

Werkgevers die momenteel gebruik maken van de economische werkloosheid voor arbeiders en/of bedienden kunnen zonder specifieke formaliteiten t.a.v. de RVA overstappen naar de regeling van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona. Zij dienen t.a.v. hun personeel wel de verplichte voorafgaandelijke mededeling te respecteren (zie hiervoor ook ons artikel: /nl/1_101106.htm).

Let wel, indien gewenst, mogen zij nog steeds de economische werkloosheid (verder) toepassen.

Welke formaliteiten moet de werkgever vervullen?

  1. Sinds 13 juli 2020 zijn werkgevers die een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona invoeren of het aantal tijdelijke werkloosheidsdagen van hun werknemers verhogen, verplicht om hun werknemers hierover voorafgaandelijk te informeren (zie hierover eveneens ons artikel: /nl/1_101106.htm ).
  2. De werkgever moet een ASR scenario 5 indienen.
  3. Bijkomende formaliteiten in volgende specifieke situaties:
  • Is de tijdelijke werkloosheid het gevolg van een quarantainemaatregel, dan dient de werkgever het quarantainegetuigschrift ter beschikking te houden van de RVA met het oog op een eventuele controle.
  • Is de tijdelijke werkloosheid het gevolg van een sluiting van de school, de crèche of het centrum voor de opvang van gehandicapte personen, dan dient de werkgever een attest van sluiting afgeleverd door de bevoegde instelling en ingevuld en ondertekend door de werknemer ter beschikking te houden van de RVA met het oog op het eventuele controle (behalve voor de week van 9/11 en specifiek voor Brussel 28, 29 en 30/10 aangezien de sluiting van de scholen op deze data het gevolg is van een regeringsbeslissing).

Het quarantainegetuigschrift of het attest afgeleverd door de bevoegde instelling hoeft in deze gevallen dus niet meer te worden overgemaakt aan de RVA.

De werkgever hoeft dus niet langer:

- een elektronische mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan corona te sturen naar de RVA;

-  een ASR scenario 2 in te dienen;

- een controlekaart C3.2A af te leveren aan de werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld, en dit ongeacht de reden van de tijdelijke werkloosheid (dus ook niet indien de werknemer bijv. tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens slecht weer). Ook de inschrijving in het validatieboek vervalt. Dit geldt eveneens voor de bouwsector.

Welke regeling kan ingevoerd worden?

Volgende regelingen kunnen ingevoerd worden:

  • ofwel een volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bijv. door een opgelegde sluiting);
  • ofwel een gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst in welk geval werkloosheidsdagen kunnen worden afgewisseld met gewerkte dagen.

Inwerkingtreding?

Deze regeling treedt in werking voor een bepaalde duur van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.

 

jQuery(function ($) { if (!document.getElementById("searchresult")) { $("#keywordsection").hide(); } });