Werkbaar en wendbaar werk : tijdskrediet, nieuw in 2017 !

Van 
82021

Tijdskrediet zonder motief wordt afgeschaft en de maximumduur van tijdskrediet met motief wordt op 51 maanden gebracht. De sociale partners hebben de regels voor het recht op tijdskrediet in overeenstemming gebracht met de regels voor de uitkeringen.

In het kader van het wetsontwerp over werkbaar en wendbaar werk had de regering de sociale partners gevraagd om de cao nr. 103 betreffende het tijdskrediet te wijzigen en ze in overeenstemming te brengen met het recht op uitkeringen (zie ons artikel van 28 november 2016). Op 20 december 2016 werd de cao nr. 103ter gesloten in de Nationale Arbeidsraad. Ze treedt uiterlijk op 1 april 2017 in werking.

Over welke onderwerpen hebben de sociale partners een akkoord bereikt?

Tijdskrediet zonder motief wordt afgeschaft en de duur van tijdskrediet met motief wordt verlengd. Naast deze belangrijke wijzigingen hebben de sociale partners de reglementering op enkele punten aangepast. De bestaande discrepantie tussen het recht en de uitkeringen op tijdskrediet eindeloopbaan werd daarentegen niet geregeld en blijft op vandaag voortbestaan.

1. Afschaffing van tijdskrediet ZONDER motief

Sinds 1 januari 2015 geeft tijdskrediet zonder motief geen recht meer op uitkeringen. Het recht bestond echter nog altijd. Als hij de voorwaarden bepaald door cao nr. 103 vervulde, kon een werknemer dus nog altijd tijdskrediet zonder motief nemen. Hij had dan wel geen recht op uitkeringen.

Met het oog op samenhang tussen het recht en de uitkeringen werd het recht op tijdskrediet ZONDER motief volledig afgeschaft.

2. Verlenging van tijdskrediet MET motief

Op 1 januari 2015 werd het recht op uitkeringen voor tijdskrediet MET motief verruimd voor sommige motieven (van 36 naar 48 maanden). De maximumduur bepaald door de cao nr. 103 (36 maanden) werd echter niet aangepast. De verruiming van het recht op uitkeringen bleef dan ook zonder uitwerking aangezien het recht beperkt bleef tot 36 maanden.

In overeenstemming met het wetsontwerp over werkbaar en wendbaar werk wordt het recht op tijdskrediet bijgevolg voor de volgende motieven op maximum 51 maanden gebracht:

  • zorgen voor een kind dat jonger is dan 8 jaar;
  • palliatieve zorgen;
  • zorg of bijstand verlenen aan een zwaar ziek gezins- of familielid;
  • zorgen voor een gehandicapt kind dat jonger is dan 21 jaar;
  • bijstand of zorg verlenen aan een zwaar ziek minderjarig kind.

De maximumduur van 36 maanden wordt dus enkel behouden voor tijdskrediet met motief om een opleiding te volgen.

3. Aanpassingen en nieuwe bepalingen

3.1. Deeltijdse tewerkstelling bij twee werkgevers

Het recht op tijdskrediet onder de vorm van een loopbaanvermindering met 1/5de (met motief/eindeloopbaan) wordt ingevoerd voor werknemers die twee deeltijdse functies bij twee werkgevers combineren.

De volgende voorwaarden moeten echter vervuld zijn:

  • de som van beide tewerkstellingsbreuken van de werknemer moet in totaal minstens met een voltijdse tewerkstelling overeenstemmen;
  • de werkgever of de werkgevers bij wie de aanvraag wordt gedaan, moet/moeten hun toestemming geven.

In de praktijk:

  • om te bepalen hoeveel een vermindering met 1/5de precies bedraagt, wordt rekening gehouden met de voltijdse arbeidsduur bij de werkgever bij wie de aanvraag wordt gedaan;
  • de vermindering met 1/5de kan proportioneel worden opgenomen bij elk van de twee werkgevers, op voorwaarde dat de aanvang en de duurtijd van beide loopbaanverminderingen identiek zijn en samen een vermindering met 1/5de vormen. Dit isbelangrijk voor het recht op uitkeringen.

3.2. Nieuwe verrekeningsregels

Wanneer een werknemer in het verleden al periodes van tijdskrediet heeft genomen, moet men het aantal maanden tijdskrediet kunnen bepalen waarop hij nog recht heeft. De cao nr. 103ter bepaalt nieuwe regels inzake de wijze waarop de periodes die in het verleden al genomen zijn in het nieuwe systeem moeten worden verrekend.

Alle periodes van tijdskrediet (met of zonder motief) of loopbaanonderbreking die in het verleden al werden genomen, worden in chronologische volgorde in mindering gebracht van de 51 of 36 maanden tijdskrediet met motief. De eerste 12 maanden van tijdskrediet of loopbaanonderbreking zonder motief (in voltijds equivalent) worden echter niet aangerekend.

3.3. Tijdskrediet eindeloopbaan: berekening van de voorwaarden

Loopbaanvoorwaarde: in het kader van tijdskrediet eindeloopbaan is een beroepsverleden van 25 jaar als werknemer vereist. Met het oog op vereenvoudiging zal de berekeningswijze van deze loopbaan voortaan dezelfde zijn als de berekeningswijze die in de werkloosheidsreglementering wordt gebruikt.

Tewerkstellingsvoorwaarde: de werknemer moet ook voldoen aan een tewerkstellingsvoorwaarde van 24 maanden. Voor de berekening ervan worden de dagen gedekt door de ontslagcompensatievergoeding en de verbrekingsvergoeding met een tewerkstelling gelijkgesteld voor de werknemers die de termijn van 24 maanden met toestemming van de werkgever inkorten.

3.4. Nieuwe vermelding op het attest in geval van zorg of bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid

In het kader van tijdskrediet voor dit motief en om misbruik te vermijden, moet de behandelende geneesheer voortaan op het attest vermelden dat  de zorgbehoefte daadwerkelijk een halftijdse of 1/5de  loopbaanonderbreking of prestatievermindering vereist.

4. Vanaf wanneer treden al deze nieuwigheden in werking?

Het koninklijk besluit dat de regels inzake uitkeringen bepaalt, moet nog worden aangepast, met name om het recht op uitkeringen op 51 maanden te brengen.

Om een nieuwe discrepantie tussen het recht op tijdskrediet en het recht op uitkeringen te vermijden, zullen de nieuwe regels bepaald door de cao nr. 103ter in werking treden op het ogenblik dat het koninklijk besluit tot wijziging van de regels inzake uitkeringen van kracht zal zijn en uiterlijk op 1 april  2017.

De nieuwe bepalingen zullen van toepassing zijn op alle aanvragen en verlengingsaanvragen die na deze datum van inwerkingtreding bij de werkgever worden ingediend. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien voor de werknemers die zich op de datum van inwerkingtreding bevinden in een stelsel dat op basis van de oude reglementering werd genomen.

Voor het ogenblik zijn alle aanvragen bijgevolg nog onderworpen aan de cao nr. 103. De werknemers kunnen dan ook nog tijdskrediet zonder motief (zonder uitkeringen) bekomen en blijven onderworpen aan de maximumduur van 36 maanden tijdskrediet met motief 'Zorg en opleiding'. We houden u op de hoogte van de exacte datum van inwerkingtreding van de nieuwe regels!

Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103ter van 20 december 2016 tot aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen, www.cnt-nar.be.