Coronavirus: een attest om te komen werken?

article image Van 
99703

Sinds 18 maart 2020 heeft de regering een reeks maatregelen genomen waarbij het personenverkeer wordt beperkt in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19. Hebben uw werknemers dan een attest nodig om te komen werken?

In ons vorig artikel hebben we u de verschillende maatregelen voorgesteld die door de regering aan de ondernemingen werden opgelegd in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Een van de voornaamste maatregelen ter zake heeft betrekking op telewerk. In niet-essentiële ondernemingen is telewerk namelijk verplicht voor alle functies waar dit mogelijk is en dit zonder uitzondering.

Bepaalde functies zijn echter niet geschikt voor telewerk.

Mogen uw werknemers komen werken?

Sinds 18 maart 2020 zijn de burgers ertoe gehouden thuis te blijven om zo veel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden. Enkel bepaalde verplaatsingen worden toegestaan waaronder professionele verplaatsingen met inbegrip van woon-werkverkeer.

Werknemers die niet kunnen telewerken, mogen zich dan ook naar hun arbeidsplaats begeven. U moet hierbij echter stipt toezien op de naleving van de regels inzake social distancing.

Hebben uw werknemers een attest nodig? Nee, maar …

In België is de werkgever niet verplicht om zijn werknemers een attest te bezorgen om zich naar het werk te kunnen begeven. Het wordt echter door Binnenlandse zaken  aanbevolen. Een dergelijk document kan de taak van de werknemer toch vergemakkelijken in geval van controle op de weg van en naar het werk.

Klanten van Group S kunnen online via Documents een model van een dergelijk attest bekomen > Document nr. 99403.

In Frankrijk verschilt de situatie. De werkgever is namelijk verplicht een attest af te leveren aan zijn werknemers waarin de arbeidsrelatie met hen wordt bevestigd. Als u bijgevolg Franse grensarbeiders tewerkstelt, dan moet u hen een attest bezorgen zodat ze de grens kunnen oversteken.

Klanten van Group S kunnen online via Documents een modelattest bekomen waarin de noodzaak om de Frans-Belgische grens over te steken wordt bevestigd > Document nr. 99402.

Meer informatie over de impact van het coronavirus op uw onderneming kunt in onze Dossier Coronavirus Covid-19 terugvinden.