Coronavirus: Toch nog een register in geval van tewerkstelling van buitenlandse werknemers

article image Van 

Het Overlegcomité heeft onlangs beslist dat vanaf 30 juli 2021 de werkgevers die buitenlandse werknemers tewerkstellen geen register meer moeten bijhouden noch controle moeten uitoefenen op het invullen van het PLF door de werknemer en het negatief resultaat van de COVID-19-test van de werknemer. Men is echter vergeten dat een samenwerkingsakkoord tussen de federale regering, de gewesten en de gemeenschappen nog een verplichting tot registratie voorziet.

Tot 30 juli 2021 moest elke werkgever of gebruiker die tijdelijk een beroep deed op een in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige bepaalde bijkomende verplichtingen vervullen:

  • Verplichting om een register voor buitenlandse werknemers bij te houden. Deze registratieplicht was niet van toepassing voor grensarbeiders of buitenlandse werknemers van wie het verblijf minder dan 48 uur duurt
  • Verplichting om het Passenger Locator Form te controleren : Als de in het buitenland wonende of verblijvende werknemer het Passenger Locator Form moest invullen, moest de werkgever of de gebruiker controleren of deze formaliteit wel degelijk werd vervuld alvorens prestaties in België worden uitgevoerd.
  • Zich ervan vergewissen dat het resultaat van de COVID-19-test negatief is.

Vanaf 30 juli 2021 moet de werkgever dit niet meer doen. De artikelen daaromtrent in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 werden namelijk opgeheven.

Evenwel, voorziet het artikel 28, §2 van het Samenwerkingsakkoord van 14 juli 2021 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de verwerking van gegevens met betrekking tot het digitaal EU-COVID-certificaat, het COVID Safe Ticket, het PLF en de verwerking van persoonsgegevens van in het buitenland wonende of verblijvende werknemers en zelfstandigen die activiteiten uitvoeren in België, de volgende regels in het kader van de pretracing:

Als, tijdens de COVID 19 crisis, een werkgever of gebruiker tijdelijk een beroep doet op een in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige voor het uitvoeren van werkzaamheden in België, is hij verplicht om, vanaf het begin van de werkzaamheden tot en met de veertiende dag na het einde ervan, een register bij te houden met volgende persoonsgegevens:

1. de volgende identificatiegegevens van de in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige:

  • de naam en voornamen;
  • de geboortedatum;
  • het INSZ-nummer;

2. de verblijfplaats van de werknemer of zelfstandige gedurende zijn werkzaamheden in België;

3. het telefoonnummer waarop de werknemer of zelfstandige kan worden gecontacteerd;

4. in voorkomend geval, de aanduiding van de personen waarmee de werknemer of zelfstandige tijdens zijn werkzaamheden in België samenwerkt.

Deze verplichting geldt niet voor de tewerkstelling van grensarbeiders en evenmin wanneer het verblijf van de in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige in België minder dan 48 uur duurt. Ze geldt evenmin voor  de natuurlijke persoon bij wie of voor wie de werkzaamheden voor strikt persoonlijke doeleinden geschieden (de particulier die zijn privé woning renoveert en beroep doet op de diensten van een zelfstandige of van een onderneming waarvan de werknemers niet in België verblijven).

Bronnen :

Ministerieel besluit van 27 juli 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS, 28 juli 2021.

Samenwerkingsakkoord van 14 juli 2021 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de verwerking van gegevens met betrekking tot het digitaal EU-COVID-certificaat, het COVID Safe Ticket, het PLF en de verwerking van persoonsgegevens van in het buitenland wonende of verblijvende werknemers en zelfstandigen die activiteiten uitvoeren in België, BS 23 juli 2021.

Instructies RSZ