Brussel: premies voor alternerende opleiding vervangen stage- en startbonus!

Van 
91248

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet zijn hervorming van het doelgroepenbeleid verder door vanaf 1 juli 2018 een "mentorpremie" en een "jongerenpremie" in te voeren om alternerende opleiding te ondersteunen. Tegelijkertijd worden de federale maatregelen "stagebonus", "startbonus" en  de doelgroepvermindering voor “mentors” afgeschaft.

 

U vindt hierna een overzicht van de nieuwigheden.

 

  1. Mentorpremie

Doelpubliek: de werkgevers

De mentorpremie is bestemd voor werkgevers, namelijk natuurlijke persoon of privaatrechtelijke of publiekrechtelijke rechtspersonen, die alternerende leerlingen begeleiden in een exploitatiezetel gelegen op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze werkgevers moeten erkend zijn in het kader van de alternerende opleiding in de Vlaamse of de Franse Gemeenschap.

Voorwaarde: een mentor aanduiden die de alternerende leerling begeleidt

Om de premie te bekomen, moet de betrokken werkgever één of meer mentors aanduiden die één of meer alternerende leerlingen begeleiden.

Een alternerende leerling is elke jongere van minder dan 25 jaar die ingeschreven is bij een van de erkende operatoren voor alternerende opleiding en een overeenkomst alternerend leren afsluit (overeenkomst alternerend leren in de Franse Gemeenschap, leerovereenkomst middenstand in de Franse Gemeenschap, overeenkomst alternerend leren in de Vlaamse Gemeenschap, industriële leerovereenkomst, beroepsinlevingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst).

Van zijn kant moet de mentor de specifieke voorwaarden vervullen die bepaald zijn in de reglementering inzake alternerende opleiding in de Franse of Vlaamse Gemeenschap.

Voordeel: een premie van  1750 euro

De werkgever kan een premie bekomen van 1.750 euro per periode van 12 maanden. Deze premie wordt toegekend aan elke mentor die gedurende een periode van minstens 6 maanden minimum 1 en maximum 4 leerlingen tegelijk begeleidt.

De werkgever kan slechts één premie per mentor krijgen.

Formaliteiten: aanvraag ingediend bij Actiris

De werkgever dient de premieaanvraag in bij Actiris ten vroegste 6 maanden na het begin van de alternerende opleidingsovereenkomst en ten laatste binnen de 9 maanden die volgen op het begin van die overeenkomst. Hiertoe gebruikt hij een formulier dat door Actiris is opgesteld.

Dit formulier moet vergezeld gaan van een getuigschrift van de operator dat bevestigt dat de opleiding in de onderneming plaatsvond over een periode van minstens zes maanden. 
 

  1. Jongerenpremie

 

Doelpubliek: de jonge alternerende leerling

De jongerenpremie wordt toegekend aan jongeren woonachtig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die tijdens de periode van deeltijdse leerplicht (15 tot 18 jaar) beginnen met het volgen van onderwijs met beperkt leerplan of van voor de vervulling van de leerplicht erkende vorming.

De jongere kan de premie bekomen voor elke alternerende opleiding van minstens vier maanden bij dezelfde werkgever in uitvoering van ééen of meer opleidingsovereenkomsten.

De opleidingsovereenkomsten die in aanmerking komen zijn de industriële leerovereenkomst, de beroepsinlevingsovereenkomst, de overeenkomst alternerend leren in de Franse Gemeenschap, de overeenkomst alternerend leren in de Vlaamse Gemeenschap.
 

Voordeel:  een premie van 500 of 750 euro

De jongere kan maximaal drie keer recht hebben op de jongerenpremie gedurende dezelfde opleidingscyclus en dit voor zover hij succesvol een jaar opleiding heeft beëindigd. 

De jongerenpremie bedraagt:

  • 500 euro bij de eerste en tweede aanvraag;
  • 750 euro bij de derde aanvraag.

Formaliteiten: aanvraag ingediend bij Actiris

De jongere dient de jongerenpremieaanvraag in bij Actiris binnen de drie maanden na het einde van het opleidingsjaar door middel van het formulier dat door Actiris is opgesteld.

Dit formulier moet vergezeld gaan van een getuigschrift van de operator dat bevestigt dat de opleiding in de onderneming werd gerealiseerd voor een periode van minimum vier maanden, alsook van een getuigschrift van welslagen.
 

Bron :  Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 7 juni 2018 betreffende de premies om de alternerende opleiding te stimuleren, BS, 19 juni 2018