Coronavirus: maatregelen inzake educatief verlof in het Waalse gewest


99845

De sluiting van de scholen en opleidingsinstellingen heeft het Waalse gewest verplicht maatregelen te nemen met betrekking tot de regels die betaald educatief verlof omkaderen.

De volgende regels werden bij besluit van 31 maart 2020 aangenomen.

Tussen 1 maart 2020 en 30 juni 2020 worden de uren afstandsonderwijs gelijkgesteld met uren effectieve aanwezigheid om de aan de werknemer toegekende quota inzake betaald educatief verlof te bepalen.

De opleidingsuren die niet konden worden verstrekt tussen 1 maart 2020 en 30 juni 2020, worden in aanmerking genomen om te bepalen of de opleidingen het minimum van 32 lesuren per jaar omvatten.

Als het niet mogelijk is de gevolgde lesuren te bewijzen die tussen 1 maart 2020 en 30 juni 2020 via afstandsonderwijs werden verstrekt, dan worden deze uren automatisch in aanmerking genomen.

De werkgever mag zijn terugbetalingsaanvragen voor het jaar 2019 indienen tot 30 juni 2020.

Voor meer informatie over deze maatregelen: https://emploi.wallonie.be/news/coronavirus--mesures-relatives-au-conge-education-paye

Wat als er betaald educatief verlof voorzien is tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid?

Wanneer uren betaald educatief verlof zijn vastgelegd tijdens een dag dat de werknemer tijdelijk werkloos is, vermeldt de werkgever in de ASR scenario 5 (= elektronische mededeling van de uren tijdelijke werkloosheid die hij op het einde van elke maand indient) voor die dag enkel het resterend aantal uren tijdelijke werkloosheid die niet gedekt zijn door betaald educatief verlof.

De werknemers kunnen dus uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid ontvangen voor de resterende niet-gewerkte uren van die dag.

Voor meer informatie zie: https://www.rva.be/sites/default/files/coronavirus/Faq_Corona_NL_202004015.pdf