Coronavirus: maatregelen inzake opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur (UPDATE)


100024

De regels aangaande de mogelijkheid om opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur af te sluiten, worden tijdelijk versoepeld voor ondernemingen van kritieke sectoren.

Eén van de doelstellingen van de regering is waarborgen dat werkgevers over voldoende werknemers beschikken zodat ze kunnen blijven functioneren. Men moet zich kunnen voorbereiden op een verhoging van het aantal zieke werknemers of werknemers in quarantaine, waarbij de continuïteit van de activiteit in gevaar kan komen.

Het is in deze context dat nieuwe maatregelen ter ondersteuning van werkgevers, in het kader van de coronacrisis, werden opgenomen in een koninklijk besluit. U vindt een algemeen overzicht van al deze nieuwigheden in ons artikel.

Dit artikel gaat over de mogelijkheid om opeenvolgende overeenkomsten van korte duur af te sluiten in kritieke sectoren.

Principe

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur doen tussen de partijen een arbeidsrelatie van onbepaalde duur ontstaan, tenzij de werkgever kan aantonen dat de opeenvolging van deze arbeidsovereenkomsten gerechtvaardigd was wegens de aard van het werk of andere wettige redenen.

De wet voorziet in twee uitzonderingen op dit principe:

  • de partijen kunnen maximum vier opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur sluiten voor zover de duur van elk van deze overeenkomsten minstens drie maanden bedraagt en de totale duur van deze overeenkomsten twee jaar niet overschrijdt;
  • mits voorafgaande toestemming van het Toezicht op de Sociale Wetten kunnen de partijen opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur sluiten met telkens een duur van minstens zes maanden, op voorwaarde dat de totale duur van deze overeenkomsten drie jaar niet overschrijdt.

Als de voorwaarden voor deze afwijkingen niet vervuld zijn, dan zijn de partijen bij de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur gebonden door een arbeidsrelatie van onbepaalde duur.

Tijdelijke afwijking

Tijdens de periode van 1 april 2020 tot en met 30 juni 2020 hebben werkgevers van de zogenaamde ‘kritieke’ sectoren de mogelijkheid om opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur af te sluiten zonder dat deze opeenvolging van arbeidsovereenkomsten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur tussen de partijen doet ontstaan.

Om gebruik te kunnen maken van deze afwijking moeten de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur een duur van minstens 7 dagen hebben.

Voor welke ondernemingen?

Deze afwijking is van toepassing op ondernemingen van kritieke sectoren. Onder ‘kritieke sectoren’ wordt verstaan: de cruciale sectoren en essentiële diensten bepaald in het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Meer informatie over de impact van het coronavirus op uw onderneming kunt in onze Dossier Coronavirus Covid-19 terugvinden.

Bron

Bijzondere-machtenbesluit nr. 14 van 27 april 2020 tot uitvoering van artikel 5, § 1, 5°, van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) tot vrijwaring van een vlotte arbeidsorganisatie in de kritieke sectoren, BS, 28 april 2020.