Coronavirus: striktere maatregelen vanaf 19 oktober 2020

Van 

De regering heeft talrijke maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Om het hoofd te bieden aan de verhoging van het aantal besmettingen in ons land heeft de nieuwe regering nieuwe, striktere maatregelen moeten nemen.


102100

De regering heeft talrijke maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Om het hoofd te bieden aan de verhoging van het aantal besmettingen in ons land heeft de nieuwe regering nieuwe, striktere maatregelen moeten nemen.

Aangezien het aantal besmettingen tijdens de laatste dagen is gestegen, heeft de regering beslist om bijkomende, striktere maatregelen te nemen. De regering hoopt hiermee de gevolgen van een eventuele tweede golf tegen te gaan en zo een herhaling van de lockdown van maart te vermijden. 

We geven hierna een toelichting bij de bijkomende maatregelen die vanaf 19 oktober voor een duur van 4 weken van toepassing zijn.

Tewerkstelling van personeel

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening. In de andere ondernemingen die niet in staat zijn om telewerk te organiseren moet gewerkt worden mits respect van de sanitaire maatregelen (social distancing, mondmasker).

HORECA

Vanaf 19 oktober 2020 gaan ook de restaurants dicht. Deze maatregel geldt voor een periode van vier weken en wordt na twee weken geëvalueerd. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur.

Recepties en banketten verzorgd door een professionele cateringdienst of traiteur zijn verboden, behalve in hotels voor de gasten die er verblijven en koffietafels bij uitvaarten (maximum 40 personen).

De federale regering belooft de volgende steunmaatregelen voor de horeca:

  • verlenging van het overbruggingsrecht en verdubbeling van de bedragen ;
  • uitstel van de maandelijkse RSZ-voorschotten ;
  • kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.

De Vlaamse regering voorziet een steun van 10% van de omzet aan wie minstens 60% omzetverlies heeft.

Winkels en winkelcentra

Winkels mogen op de gebruikelijke dagen en uren open blijven, tenzij anders bepaald.

In winkelcentra gelden  bij ontvangst van klanten minstens de volgende specifieke regels:

1° er wordt één klant per 10 m2 toegelaten;

2° het winkelcentrum stelt bij de in- en uitgang de nodige producten voor handhygiëne ter beschikking van personeel en klanten;

3° het winkelcentrum vergemakkelijkt het behoud van een afstand van 1,5 meter door het aanbrengen van markeringen op de grond en/of signalisatie.

Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten.

Verkoop van alcohol is vanaf 20 uur verboden.

Markten

Kerst-, winter- of rommelmarkten mogen niet de komende vier weken.

De wekelijkse markten waar vooral voeding wordt verkocht en kleine kermissen tot maximum 200 mensen mogen wel nog. Er mag wel niet gegeten of gedronken worden.

Personenverkeer

Nauwe contacten worden tot maximum 1 persoon beperkt.

Privébijeenkomsten worden gedurende twee weken beperkt tot 4 dezelfde personen. Daarna mogen ze gewisseld worden. Met andere woorden, mag een gezin maximum 4 andere personen uitnodigen mits respect van de sanitaire maatregelen (social distancing, mondmasker).

Samenscholingen op de openbare weg  worden beperkt tot maximum 4 personen.

Ten slotte werd een avondklok ingesteld. Voortaan is het verboden zich op de openbare weg te bevinden tussen 24.00 uur en 05.00 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals verplaatsingen om dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer.

Andere activiteiten

Andere activiteiten worden beperkt tot 40 personen.

Deze maatregelen worden voortdurend geëvalueerd door de regering en kunnen dus op ieder ogenblik worden gewijzigd. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met dit nummer: 0800/120.33. Meer informatie vindt u op de  website van de eerste minister en op de  website van de FOD Volksgezondheid.

Bron

Ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS,18 oktober 2020.