Bedrijfswagen inruilen voor cash: iets nieuws?

Van 
84522

Sinds afgelopen vrijdag is het Kernkabinet het eens over de cash for car-regeling. De werknemer mag nu zijn bedrijfswagen tegen een som geld inruilen. Enkele elementen over deze nieuwe maatregel zijn al bekend.

In oktober 2016 publiceerden we al een artikel hierover. Juist vóór de vakantie is er een overeenstemming bereikt.

Opgelet! Enkele elementen zijn al bekend maar de definitieve teksten zijn nog niet beschikbaar!

Alles wat we al weten over deze nieuwe maatregel

De werknemer heeft de keuze: hij mag zijn bedrijfswagen bewaren of dit voertuig inruilen tegen een som geld.

De werkgevers mogen de cash for car-regeling invoeren als ze al minstens drie jaar bedrijfswagens aan hun personeel aanbieden. De werknemers die deze optie willen kiezen, moeten sedert ten minste één jaar een bedrijfswagen hebben.

Er is geen verplichting: de werkgever is niet verplicht het mobiliteitsbudget in te voeren of toe te kennen en de werknemer is niet verplicht een mobiliteitsbudget aan te vragen. Deze regeling wordt door de twee partijen in onderling overleg vastgesteld.

Voor welk bedrag?

Het bedrag wordt bepaald op basis van de waarde van de laatste auto, met een verhoging van 20 procent als de werknemer ook een tankkaart gebruikt.

Uit een budgettair oogpunt zal deze maatregel neutraal zijn.  Dit mobiliteitsbudget zou onder hetzelfde fiscale en sociale regime als een bedrijfswagen vallen. Concreet:

  • geen sociale bijdrage voor de werknemer en dezelfde bedrijfsvoorheffing als een voordeel van alle aard;
  • solidariteitsbijdrage voor de werkgever.

Wat zijn de volgende stappen?

De Raad van State moet nog een advies over deze maatregel geven. Daarna zal de Raad van Ministers binnen enkele weken de tekst een tweede keer bestuderen.

De definitieve tekst zou niet eerder dan 2018 in werking treden.

Het plan van de overheid was eerst de ecocheques in een nettobedrag om te zetten, maar de Raad van State leverde felle kritiek op deze optie. In de volgende weken zal de Raad van State zijn mening over de cash for car regeling  geven.

We zullen deze actualiteit op de voet volgen en we zullen u op de hoogte houden. In ieder geval moeten we op de definitieve teksten wachten.