Begrotingsakkoord 2022: wat is belangrijk voor de werkgevers?

article image Van 

De federale regering heeft op dinsdag 12 oktober 2021 een akkoord bereikt over de begroting voor 2022. In dat akkoord zitten o.a. plannen om ziektedagen zonder ziektebriefje mogelijk te maken, langdurige arbeidsongeschiktheid aan te pakken, nachtwerk in de e-commerce soepeler te maken, het nettoloon van de werknemers te verhogen en de vermindering van de loonkost bij een eerste aanwerving te behouden.

Op dinsdag 12 oktober 2021 bereikte de regering een akkoord over de begroting 2022. In dit artikel geven we u een overzicht van de maatregelen die in dat begrotingsakkoord zitten en belangrijk zijn voor de werkgevers.

Dit overzicht is gebaseerd op informatie die we ontvangen hebben van de regering alsmede informatie die we in de pers hebben kunnen lezen. Deze informatie is nog zeer algemeen en zal nog moeten uitgewerkt worden in wetteksten. Van zodra we daarover beschikken zullen we de betrokken maatregelen verder kunnen toelichten via artikels op onze site. Hou dus onze site goed in de gaten.    

1. Geen ziektebriefje meer voor een korte ziekte

Een werknemer die maar voor één dag ziek is, zal geen ziektebriefje meer moeten afgeven aan zijn werkgever. Indien hij voor langer dan één dag ziek is, moet hij wel een ziektebriefje afgeven aan zijn werkgever.

Hij zal dit maximum drie keer per jaar, dus driemaal maximum één dag ziekte, kunnen doen. Als hij voor de vierde keer in dat jaar één dag ziek is, moet hij wel een ziektebriefje afgeven aan zijn werkgever.

Deze maatregel zal niet van toepassing zijn In kleine en middelgrote ondernemingen. De werknemer zal in deze ondernemingen in alle gevallen een ziektebriefje moeten afgeven aan zijn werkgever, ook al is hij maar één dag ziek. Wat we moeten verstaan onder een kleine en middelgrote onderneming is nog niet meegedeeld.

2. vermindering van het aantal langdurig zieken

De regering wenst het aantal langdurig zieken te verminderen en terug aan het werk te krijgen.

Drie maatregelen die de regering heeft genomen en als werkgever belangrijk zijn om te weten zijn de volgende:

  • Langdurig zieken die niet meewerken aan een plan om hen terug aan het werk te krijgen zullen hun ZIV-uitkering zien verminderen met 2,5%;
  • De procedure voor een ontslag wegens medische overmacht komt los te staan van het re-integratietraject. Een werkgever zal er pas na negen maanden een beroep op kunnen doen, wat ruim de mogelijkheid moet bieden om een traject op te starten;
  • Bedrijven met meer dan 50 werknemers die bovenmatig veel zieken hebben, kunnen een sanctie oplopen die 2,5 % van de loonmassa gedurende een kwartaal bedraagt. Men zou wel geen rekening houden met langdurig zieken van 55 jaar en ouder.

3. Vierdagenweek

De regering wenst de vierdagenweek in te voeren, d.i. een week van 38 uur op 4 dagen presteren, en zal daarover het advies van de sociale partners vragen.

4. Nachtarbeid in de E-commerce

De regering wenst dat de sociale partners akkoord gaan over een versoepelde vorm van nachtarbeid in de e-commerce, namelijk het mogelijk maken van prestaties tussen 20 uur en  middernacht zonder daarover op ondernemingsvlak te moeten onderhandelen met de sociale partners. Bij gebrek aan een akkoord wenst de regering dat er alvast individuele proefprojecten in de bedrijven plaatsvinden.

5. Recht op opleiding 

Elke werknemer zal jaarlijks individueel recht hebben op vijf dagen opleiding. Het gaat dus niet langer over een gemiddelde binnen een bedrijf zoals thans geldt.

6. Vermindering van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid

De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, ingevoerd in 1994 door Jean-Luc Dehaene zaliger, wordt vanaf 2022 verminderd. Deze bijdrage zou vervolgens moeten uitdoven in 2028. Het verminderen ervan zal leiden tot meer nettoloon voor de werknemers.

7. Doelgroepvermindering eerste aanwervingen

De doelgroepvermindering eerste aanwervingen blijft ook in 2022 bestaan en geldt voor onbepaalde tijd. Het voordeel ervan zal evenwel beperkt worden, namelijk tot de RSZ-bijdragen verschuldigd op een geplafonneerd kwartaalloon dat wel nog niet gekend is.

8. Hogere sociale bijdrage voor beroepssporters

De sociale zekerheidsbijdragen van sporters worden thans berekend op hun loon maar geplafonneerd op 2.474,22 EUR per maand. Noch de club noch de speler betaalt sociale zekerheidsbijdragen op het gedeelte van het loon boven dat plafond.

De regering gaat dit actueel fel omstreden gunstregime wijzigen door dit plafond te verhogen of af te schaffen voor alle sporters of voor een gedeelte ervan. De keuze moet nog gemaakt worden.

9. Expats

Het fiscaal voordelig regime voor buitenlandse kaderleden (dat o.a. bepaald dat zij geen inwoner zijn) zou worden beperkt in de tijd.