Brussel: tijdelijke boost voor de mentorpremie in verband met de alternerende opleiding

Van 

Om het aantal werkgevers die alternerende opleidingen organiseren te verhogen, wordt het bedrag van de mentorpremie door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgetrokken van 1.750 euro tot 3.000 euro tijdens het schooljaar 2021-2022.


1. Context

De mentorpremie is een premie voor privaatrechtelijke of publiekrechtelijke werkgevers die een leerling voor een alternerende opleiding in een exploitatiezetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen. De werkgevers moeten erkend zijn in het kader van de alternerende opleiding in de Franse Gemeenschap of in de Vlaamse Gemeenschap.

Om voor de premie in aanmerking te komen, moet de werkgever één of meer mentoren aanwijzen die één of meer leerlingen jonger dan 25 jaar in alternerende opleiding begeleiden.

De premie bedraagt 1.750 euro per jaar voor elke mentor die 1 tot 4 stagiairs tegelijk begeleidt.

De werkgever moet de aanvraag van de premie bij Actiris indienen ten vroegste zes maanden na het begin van de alternerende opleidingsovereenkomst en ten laatste binnen de negen maanden die volgen op het begin van die overeenkomst. Hij moet een door Actiris opgesteld formulier gebruiken.

2. Tijdelijke aanpassingen

De huidige wetgeving wordt aangepast voor de alternerende opleidingen die tussen 1 september 2021 en 30 juni 2022 aangevat worden.

De premie was oorspronkelijk van toepassing voor de jongeren van minder dan 25 jaar, maar wordt nu aan de werkgever toegekend voor elke leerling tussen 15 en 65 jaar in een alternerende opleiding. De leerling moet ook begeleid worden door een mentor die minimum één en maximum vier leerlingen tegelijkertijd in de exploitatiezetel tijdens minimum 6 maanden vormt.

De mentorpremie bedraagt nu ook 3000 euro per periode van 6 maanden voor elke opleiding bij een werkgever die een exploitatiezetel heeft op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De werkgever mag slechts één premie ontvangen per leerling die gedurende een periode van zes maanden wordt begeleid.

De premie van 3000 euro mag niet gecumuleerd worden met de premie van 1750 euro.
 

Bron : Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 2 december 2021 tot wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 7 juni 2018 betreffende de premies om de alternerende opleiding te stimuleren en het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 17 december 2020 tot invoering van een relancepremie voor de aanwerving van een werkzoekende.