Corona : afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei

Van 

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.


1. Nieuw Overlegcomité

Op vrijdag 20 mei kwam het Overlegcomité nogmaals bijeen om zijn herbeoordeling van de huidige corona-regels kenbaar te maken. Het stelde vast dat het Coronavirus in ons land in dalende lijn evolueert zowel wat het aantal besmettingen als wat hospitalisaties aangaat. De viruscirculatie blijkt uit het reproductiecijfer (lager dan 1) duidelijk zwak en het aantal ingenomen bedden op de intensieve zorgen (rond de 100) ligt ver onder de drempel van 300.

Het was intussen van 4 maart geleden dat het Overlegcomité niet meer vergaderde. De grote blikvanger is deze keer de uitschakeling van de  coronabarometer. Hieruit vloeien enkele concrete gevolgen voortvloeien die we graag even met u op een rijtje zetten.

2. Maatregelen die vanaf 23 mei vervallen

De uitschakeling van de coronabarometer heeft ook zijn weerslag op het verloop van het dagelijks leven.

2.1 Mondmasker

Zo vervalt de mondmakerplicht overal (waaronder op het openbaar vervoer) behalve in apotheken, bij de dokter en in ziekenhuizen. Een mondmasker dragen blijft uiteraard aangeraden op drukke plaatsen of in zorgomgevingen. Het is dan ook aangewezen om binnenruimtes goed te verluchten, aangezien het virusoverdracht kan tegenhouden.

2.2 Besmettingen en risicocontacten

Bovendien wordt de verplichting om op dag 1 en 7 te testen en het doorlopen van een quarantaine van 10 dagen opgeheven.

2.3 Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie is niet langer van toepassing. Evenmin is de verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) of een geldige vaccinatie-, herstel- of testcertificaat te kunnen voorleggen. Deze nieuwe regels gelden echter niet voor reizigers afkomstig uit een land met een zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de regels van vóór 20 mei onverkort van toepassing.

3. Duurzame bescherming

De uitbraak van het Coronavirus heeft de noodzaak aan efficiënte beschermingslijnen en een grote paraatheid aan het licht gebracht om besmettingen en slachtoffers maximaal te kunnen beperken. Dit vertaalde zich onder meer door  testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

De minister van Volksgezondheid zal de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

 

Bron

Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei | Alexander De Croo (premier.be)