Coronapremie: effectieve toekenning van de consumptiecheque mogelijk tot 31 maart 2022!

article image Van 

Als gevolg van de vertraging in de sectorale onderhandelingen waardoor de werkgevers er niet in slagen om een coronapremie uit te reiken vóór 31 december 2021 en aldus het sociaal en fiscaal gunstige statuut te genieten, werd de uiterste toekenningsdatum bij ontwerp van koninklijk besluit uitgesteld tot 31 maart 2022.

In principe moet de coronapremie (in de vorm van een consumptiecheque) tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2021 worden uitgereikt om het sociaal en fiscaal gunstige statuut te kunnen genieten (geen gewone socialezekerheidsbijdragen, werkgeversbijdrage van 16,5% en geen bedrijfsvoorheffing).

Met andere woorden: de consumptiecheques moeten vóór 31 december 2021 effectief worden uitgereikt aan de werknemers. In de praktijk stelt deze uiterste datum echter een probleem.

1. Huidige toestand

De onderhandelingen in de sectoren voor de periode 2021-2022 hebben vertraging opgelopen en de collectieve arbeidsovereenkomsten werden laattijdig (of zelfs nog niet) gesloten.

Een aantal van deze cao's voorzien in de toekenning van een coronapremie om de koopkracht van de werknemers te verhogen.

De initieel voorziene deadline van 31 december 2021 voor de toekenning van de premie wordt bijgevolg problematisch voor de tijdige verwerking op administratief vlak van de verschillende toekennings- en berekeningsregels die in deze collectieve arbeidsovereenkomsten zijn bepaald.

2. Bijkomende termijn: 31 maart 2022

Om voornoemd probleem te verhelpen voorziet een ontwerp van koninklijk besluit dat de effectieve toekenning van de premie kan plaatsvinden tot 31 maart 2022, in plaats van 31 december 2021.

De ministerraad van 3 december 2021 heeft het ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd.

Opgelet! De beslissing om de premie toe te kennen (bij collectieve arbeidsovereenkomst of bij individuele overeenkomst als er geen vakbondsafvaardiging is) moet nog altijd tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2021 worden genomen.

De terbeschikkingstelling van de coronapremie door de uitgever aan de werknemer kan tot 31 maart 2022 plaatsvinden. Er wordt dus voorzien in een bijkomende termijn van drie maanden voor de toepassing van de toekennings- en berekeningsregels die in de overeenkomsten zijn opgenomen.

Bovendien is de premie juridisch gebonden aan de periode waarin het recht op de premie is ontstaan op basis van de collectieve of individuele overeenkomst, zelfs als de premie na 31 december 2021 wordt toegekend. Aldus moet de coronapremie worden vermeld in de DmfA van het 4e kwartaal 2021 en de sociale documenten (loonbrief, individuele rekening) van het jaar 2021.

Deze bijkomende termijn van 31 maart 2022 wijzigt jamemer genoeg niets aan het respecteren van de deadlines voorzien in een collectieve arbeidsovereenkomst (veelal ten laatste 31 december 2021 maar in sommige sectoren nog eerder). We stippen aan dat de sociale secretariaten, via de Unie  Sociale Secretariaten, de sociale partners hebben verwittigd dat de korte periode tussen het sluiten van de collectieve arbeidsovereenkomst en de uitereste datum van toekenning van de coronapremie voorzien in deze overeenkomst de sociale secretariaten niet in alle gevallen de mogelijkheid zal geven om binnen de door de cao voorziene deadline het nodige te doen met het oog op de verspreiding van de consumptiecheques aan de werknemers (klanten informeren, bevragen, de coronapremie berekenen, de gegevens overmaken met het oog op de bestelling van consumptiecheques).

Bijgevolg raden we u aan om uw werknemers(vertegenwoordigers) hierover te informeren. In geval van reactie van deze laatsten kan steeds argumenteren worden dat zolang een cao niet geregistreerd is - wat vandaag het geval is in vele sectoren - hij enkel de werkgevers bindt die lid zijn van een ondertekenende werkgeversorganisatie.

3. Maximumbedrag van de coronapremie: let op als u meer wilt toekennen!

Het totale bedrag van de door de werkgever toegekende consumptiecheques (coronapremie) mag niet meer bedragen dan 500 euro per werknemer.

In bepaalde sectoren bereikt het onderhandelde maximumbedrag van de coronapremie dit maximum niet. Een werkgever kan dan ook beslissen om een aanvulling op deze premie toe te kennen.

Als deze beslissing in uw onderneming wordt genomen, raden we u aan op het volgende te letten:

  • ervoor zorgen dat het maximumbedrag van 500 per werknemer niet wordt overschreden;
  • deze aanvullende coronapremie absoluut vastleggen in een ondernemings-cao (als u een vakbondsafvaardiging hebt) of in een individuele overeenkomst (als u geen vakbondsafvaardiging hebt of als het een personeelscategorie betreft die gewoonlijk niet wordt beoogd door een collectieve arbeidsovereenkomst);
  • voornoemde overeenkomst uiterlijk op 31 december 2021 sluiten (herinner: het recht op de premie moet uiterlijk op deze datum ontstaan).

Als deze regels niet worden nageleefd kan de coronapremie het sociaal en fiscaal gunstige statuut niet genieten.

4. Elektronische consumptiecheques (update)

De meeste sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten bepalen niet in welke vorm de coronapremie kan worden toegekend (papieren of elektronische consumptiecheques). Bij gebrek aan nadere gegevens wordt de papieren vorm bedoeld, zonder andere bijkomende formaliteit.

Als uw sector de vorm van de cheque niet preciseert en u gebruik wenst te maken van een elektronische versie, dan moet u bijgevolg een ondernemings-cao  (als u een vakbondsafvaardiging hebt) of een individuele overeenkomst sluiten (als u geen vakbondsafvaardiging hebt of het betreft een personeelscategorie die gewoonlijk niet wordt beoogd in een collectieve arbeidsovereenkomst) waarin deze keuze wordt geformaliseerd.

Overigens mag men niet vergeten dat het gebruik van elektronische consumptiecheques geen kosten voor de werknemer met zich mee mag brengen, behalve in geval van verlies of diefstal (onder de voorwaarden die in de collectieve arbeidsovereenkomst zijn bepaald, of in het arbeidsreglement in geval van individuele overeenkomst).

Als deze formaliseringsregels niet worden nageleefd, kan de elektronisch toegekende coronapremie die niet voorzien wordt sectorale cao het fiscale en sociale gunstregime niet genieten.

Noteer dat u tot 31 maart 2022 de tijd om deze overeenkomst af te sluiten (en de cheques toe te kennen).

Aangeslotenen van Group S kunnen een modelovereenkomst opvragen bij hun payroll advisor.

Bron: koninklijk besluit van 19 decemeber 2021 tot wijziging van artikel 19quinquies van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, BS van 24 december 2021