Coronapremie is officieel!

article image Van 

De wetgeving inzake de toekenning van een coronapremie van maximum 500 euro voor ondernemingen die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, werd gepubliceerd. Het is nu wachten op het resultaat van sectorale onderhandelingen.

Ondernemingen die goede resultaten behaalden, kunnen in 2021 een uitzonderlijke eenmalige premie toekennen bovenop de loonmarge van 0,4%.

Dit begrip werd niet gedefinieerd in de wettekst. De interpretatie ervan wordt bijgevolg overgelaten  aan de sectoren en ondernemingen.

De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque (al naargelang de uitgever). Het is dus geen premie in speciën.

De consumptiecheque moet op zijn beurt aan een reeks voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het voordelige sociale en fiscale statuut. Ze zijn vergelijkbaar met de voorwaarden die voor bestaande cheques gelden (maaltijdcheques, ecocheques, enz.).

1. Vrijstellingsvoorwaarden

De consumptiecheque (coronapremie) die overeenkomstig alle hierna vermelde voorwaarden wordt toegekend, is niet onderworpen aan gewone socialezekerheidsbijdragen (noch voor de werknemer noch voor de werkgever).

Deze coronapremie is echter onderworpen aan een werkgeversbijdrage van 16,5 % .

Als de voorwaarden vervuld zijn, is de coronapremie op fiscaal vlak:

  • vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing voor de werknemer;
  • volledig aftrekbaar voor de werkgever (premie en bijzonder werkgeversbijdrage).

1.1. Geen vervanging

De consumptiecheque (coronapremie) mag niet worden toegekend ter vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of van enig ander voordeel of aanvulling bij het voorgaande, al dan niet aan socialezekerheidsbijdragen onderworpen.

1.2. Cumulatieve voorwaarden

1.2.1. Collectieve of individuele overeenkomst

De toekenning van de consumptiecheque (coronapremie) moet bepaald worden in een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op sector- of ondernemingsniveau. Als een dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst bij gebrek aan vakbondsafvaardiging niet kan worden gesloten of als het een personeelscategorie betreft die gewoonlijk niet door zulke overeenkomst wordt beoogd, dan mag de toekenning geregeld worden in een individuele overeenkomst. 

Deze overeenkomst moet schriftelijk zijn en het bedrag van de coronapremie mag in voorkomend geval niet hoger zijn dan het bedrag dat bij collectieve arbeidsovereenkomst in dezelfde onderneming is bepaald.

1.2.2. Vermelding van de nominale waarde

De collectieve of individuele overeenkomst bepaalt de hoogste nominale waarde van de consumptiecheque, met een maximum van 10 euro per consumptiecheque.

1.2.3. Op naam van de werknemer

De consumptiecheque (coronapremie) wordt op naam van de werknemer afgeleverd; deze voorwaarde wordt geacht te zijn vervuld als de toekenning ervan en de gegevens die erop betrekking hebben (totale bedrag) worden vermeld op de individuele rekening van de werknemer, overeenkomstig de reglementering inzake het bijhouden van sociale documenten.

1.2.4. Geldigheid en gebruik

De consumptiecheque (coronapremie) mag worden uitgereikt vanaf 1 augustus 2021 tot 31 december 2021.

De consumptiecheque (coronapremie) is geldig tot 31 december 2022.

De consumptiecheque (coronapremie) kan worden gebruikt:

  • in inrichtingen die behoren tot de horecasector;
  • in alle kleinhandelszaken;
  • in inrichtingen die behoren tot de culturele sector en zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid;
  • in sportverenigingen waarvoor een door de gemeenschappen erkende of gesubsidieerde federatie bestaat of die behoren tot één van de nationale federaties;
  • in de wellnesscentra, met inbegrip van de sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams;
  • voor de activiteiten die genoemd worden onder het paritair comité van de toeristische attracties (PC 333);
  • in de bioscopen;
  • in de bowlingzalen, zwembaden en fitnesscentra;
  • in de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de tatoeage- en piercingsalons;
  • in de rijscholen.

1.2.5. Geen omruiling voor geld

De consumptiecheques (coronapremie) kunnen geheel noch gedeeltelijk worden omgeruild voor geld.

1.2.6. Maximumbedrag

Het totale bedrag van de door de werkgever toegekende consumptiecheques mag niet meer bedragen dan 500 euro per werknemer.

1.3. Sanctie

Alle consumptiecheques (coronapremie) die worden toegekend zonder dat alle voornoemde voorwaarden zijn vervuld, worden als loon beschouwd voor de toepassing van de reglementering inzake sociale zekerheidsbijdragen en de inkomstenbelasting.

1.4. Zelfstandige bedrijfsleiders

Zelfstandige bedrijfsleiders (zonder arbeidsovereenkomst) vallen buiten het toepassingsgebied van de maatregel. Consumptiecheques die hen worden toegekend zijn dus niet vrijgesteld.

2. Vorm van de consumptiecheque (coronapremie)

Hij wordt noodzakelijkerwijs in papieren vorm of in elektronische vorm uitgegeven.

Elektronische consumptiecheques moeten daarenboven voldoen aan bijkomende voorwaarden om niet als loon beschouwd te worden:

  • het totale bedrag moet op de loonbrief worden vermeld;
  • alvorens de elektronische consumptiecheques te kunnen gebruiken, moet de werknemer kennis kunnen nemen van het saldo, alsook van de geldigheidsduur van de consumptiecheques die hem werden geleverd en die nog niet gebruikt zijn;
  • er wordt voor elektronische consumptiecheques gekozen bij collectieve of individuele overeenkomst;
  • de elektronische consumptiecheques kunnen slechts door een erkend uitgever worden verstrekt. Als die uitgever zijn erkenning verliest of failliet gaat, blijven de consumptiecheques geldig tot hun vervaldatum;
  • het gebruik van de elektronische consumptiecheques mag geen kosten meebrengen voor de werknemer behalve in geval van verlies of diefstal (tegen de voorwaarden die moeten bepaald worden in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement; maar zelfs in dat geval mogen de kosten niet hoger zijn dan de nominale waarde van een maaltijdcheque of dan 5 EUR als er geen maaltijdcheques zijn).

3. Berekeningsregels

De wettelijke bepalingen betreffende de consumptiecheque (coronapremie) maken geen melding op dit vlak (deeltijds werk, schorsingsperiodes, in- en uitdiensttreding, enz.).

Onder voorbehoud dat voormelde vrijstellingsvoorwaarden nageleefd worden, geniet de werkgever bijgevolg vrijheid om de regels desgewenst vast te leggen.  Er moet dus gekeken worden naar de bepalingen voorzien door de sector of de onderneming.

4. En nu ?

Ook al kan de premie reeds officieel worden toegekend (vanaf 1 augustus 2021), moet toch nog worden gewacht op het resultaat van de sectorale onderhandelingen.

Deze onderhandelingen starten weldra. Het is bijgevolg aanbevolen te wachten om te zien wat op sectorvlak wordt beslist. Het is immers mogelijk dat uw sector een collectieve arbeidsovereenkomst inzake de toekenning van deze coronapremie sluit.

Als u niet wenst te wachten, raden we u aan in uw ondernemings-cao of uw individuele overeenkomst te vermelden dat de toekenning van consumptiecheques op ondernemingsvlak een ‘voorschot’ is op wat ter zake eventueel op sectorvlak wordt bepaald.

5. Oude consumptiecheques

De geldigheidsduur van de oude consumptiecheques wordt verlengd tot en met 31 december 2022.

Ze kunnen bovendien worden gebruikt in dezelfde winkels als die van de coronapremie.

Bron: RSZ: Koninklijk besluit van 21 juli 2021 tot wijziging van artikel 19quinquies van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, BS 29 juli 2021. Fiscaliteit, solidariteitsbijdrage en loonnorm: Wet van 18 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie(1), BS 29 juli 2021, art. 56 tot 67.