Coronavirus: kappers weer open op 13 februari!

Van 

Het Overlegcomité heeft een tussentijdse evaluatie gedaan. Hoewel de meeste maatregelen blijven behouden, worden sommige versoepeld.


In ons vorige artikel gaven we een overzicht van de maatregelen die door de regering werden genomen om het hoofd te bieden aan de gezondheidscrisis en de dreiging van een derde golf.

Het Overlegcomité heeft een nieuwe evaluatie van deze maatregelen gemaakt rekening houdend met de evolutie van de epidemiologische situatie in België. De meeste maatregelen werden bevestigd en verlengd tot 1 april 2021.

Hierna belichten we enkele nieuwigheden ter zake.

1. Niet-medische contactberoepen

1) Kappers

Ze mogen weer open vanaf 13 februari.

2) Andere niet-medische contactberoepen

Het betreft schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons,  kapperszaken, barbiers en tatoeage- en piercingsalons.

Ze mogen weer open vanaf 1 maart.

3) Gemeenschappelijke voorwaarden voor niet-medische contactberoepen

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan strikte voorwaarden:     wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, verplichting om te werken op afspraak, klanten moet buiten wachten, voldoende ventilatie en verbod van dienstverlening aan huis. 

2. Andere activiteiten

1) Dierenparken en zoos

Dierenparken en zoos mogen hun poorten weer openen en moeten daarbij dezelfde regels volgen als natuurparken. Dit betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er een strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Ze mogen weer open vanaf 13 februari.

2) Vastgoedsector

Professionele makelaars mogen de bezichtiging van onroerend goed hernemen vanaf 13 februari.

3) Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings

Sinds 8 februari mogen vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings weer open onder dezelfde voorwaarden als andere logiesvormen,  namelijk met uitsluiting van hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten.

 

Bronnen :

  • Ministerieel besluit van 6 februari  2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS, 7 februari 2021.  
  • Mededeling van eerste minister Alexander De Croo, consulteerbaar met deze link.