Coronavirus : telewerk vanaf 27 juni niet meer verplicht maar sterk aanbevolen !

article image Van 

Het Overlegcomité heeft afgelopen vrijdag vastgesteld dat het aantal ingenomen COVID-bedden op intensieve zorgen positief evolueert én de vaccinatiecampagne volgens plan verloopt. Vanaf 27 juni kunnen bijgevolg opnieuw versoepelingen doorgevoerd worden. Telewerk is niet meer verplicht maar aanbevolen.

99706

Het Overlegcomité is op 18 juni terug samengekomen. Het Comité stelt vast dat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames de voorbije zevendaagse periode tot minder dan 75 opnames per dag is geëvolueerd en dat het aantal ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten minder dan 1.000 bedraagt. De positiviteitsratio is gedurende diezelfde periode tot onder de 4% gedaald.De daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames laat vanaf 27 juni een nieuwe stap in het Zomerplan toe:

Een van die versoepelingen betreft het telethuiswerk.

1. Telewerk is niet meer verplicht maar sterk aanbevolen

Telewerk is niet meer verplicht maar sterk aanbevolen bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten, welke grootte zij ook hebben, voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent.

Telewerk moet verricht worden in overeenstemming met de bestaande collectieve arbeidsovereenkomsten en akkoorden.

2. Passende preventiemaatregelen

De werkgevers moeten passende preventiemaatregelen nemen om de regels van social distancing te garanderen en een maximaal niveau van bescherming te bieden.

Deze passende preventiemaatregelen zijn veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard zoals bepaald in de "Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan", die ter beschikking wordt gesteld op de website van de FOD WASO, aangevuld met richtlijnen op sectoraal en/of ondernemingsniveau, en/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden.

Collectieve maatregelen hebben steeds voorrang op individuele maatregelen.

Deze passende preventiemaatregelen worden op het niveau van de onderneming, vereniging of dienst uitgewerkt en genomen met inachtneming van de geldende regels van het sociaal overleg, en in overleg met de diensten voor preventie en bescherming op het werk.

Deze ondernemingen, verenigingen en diensten, informeren de personen die bij hen werkzaam zijn tijdig over de geldende preventiemaatregelen en verstrekken hun een passende opleiding. Ze informeren ook derden tijdig over de geldende preventiemaatregelen.

Werkgevers, werknemers en derden moeten de in de onderneming, vereniging of dienst geldende preventiemaatregelen toepassen.

 

Wettelijke bron : artikel 2 van het MB van 23 juni 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (BS 24 juni 2021)