Coronavirus: tweede versoepelingsstap vanaf 27 juni!

article image Van 

Gezien de verbetering van de gezondheidssituatie heeft het Overlegcomité van 18 juni beslist de volgende fase van het 'Zomerplan' te activeren.

In een vorig artikel informeerden we u over de uitvoering van de eerste stap van het Zomerplan waartoe het overlegcomité had besloten. De volgende stap werd geactiveerd en treedt in werking op 27 juni. We lichten hierna de voornaamste maatregelen toe.

1. Telewerk

Telewerk is niet meer verplicht maar sterk aanbevolen. Zie ons artikel ter zake.

2. Sociale contacten

Elk gezin mag binnen acht personen ontvangen (gezinsleden en kinderen niet inbegrepen).

3. Shopping

Geen beperking meer van het aantal personen met wie men kan winkelen.

4. Horeca

  • Maximum acht personen per tafel toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen.
  • Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat naar 1.00 uur ’s morgens. Dit sluitingsuur geldt ook voor horecabezorging aan huis en nachtwinkels.
  • Het gebruik van plexiglas op de terrassen is toegestaan als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen.
  • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
  • Voor banketten en recepties wordt het aantal aanwezigen niet meer beperkt. Ze volgen de regels van de horeca.

5. Evenementen

Evenementen (bv. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan:

  • Binnen:  100 % van de zaalcapaciteit (deze zaalcapaciteit stemt niet overeen met de normale capaciteit van de zaal, maar beantwoordt aan de meer beperkende normen van het 'Covid Infrastructure Risk Model') met maximum 2000 aanwezigen; verhoging tot 4.000 aanwezigen voor testevenementen en dit zodra het COVID Safe Ticket beschikbaar is en als de toegang tot het evenement uitsluitend is voorbehouden aan personen met een COVID Safe Ticket.
  • Buiten: verhoging van 2.500 naar 5.000 aanwezigen als de toegang tot het evenement uitsluitend is voorbehouden aan personen met een  COVID Safe Ticket.

6. Samenscholingen en betogingen

Het nachtelijk samenscholingsverbod vervalt evenals de beperkingen op betogingen, met uitzondering van de mondmaskerplicht en de verplichting inzake social distancing.

7. Erediensten

Tot 200 personen binnen en 400 personen buiten.

8. Markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten

Vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen moet men beschikken over een  eenrichtingsverkeersplan met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus.  

9. Kermissen

Vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen moet men beschikken over een   eenrichtingsverkeersplan met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus. Ontsmetten van de handen voor de attractie en social distancing tussen bezoekers of toegelaten groepen. De geldende regels worden in de stand of de attractie opgehangen.

10. Teambuilding

Fysieke teambuilding is opnieuw toegelaten.

11. Dienstenchequesector

Het Overlegcomité beslist de geldende maatregelen in de dienstenchequesector te verlengen tot 30 september 2021, met name de verplichting voor de werkgever om per prestatie mondmasker en desinfecterende gel ter beschikking te stellen.

 

Bron: Persbericht van de eerste minister van 18 juni 2021