Coronavirus: Verbod op niet-essentiële reizen en verstrenging van de regels voor niet-inwoners

article image Van 

Van 27 januari tot 1 april 2021 zijn niet-essentiële reizen verboden. De regels inzake testing en quarantaine worden eveneens verstrengd voor niet-inwoners. Wat is de impact van deze maatregelen op de arbeidsrelatie?

Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan, heeft het Overlegcomité beslist om niet-essentiële reizen van en naar België te verbieden van 27 januari tot 1 april 2021. Ook wordt het beleid inzake testing en quarantaine voor niet-inwoners aangepast.

In dit artikel gaan we na welke impact deze twee nieuwigheden op de professionele relaties hebben.

Verbod op niet-essentiële reizen van 27 januari tot 1 april 2021

1. Wat zijn essentiële redenen?

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële verplaatsingen toegelaten. Concreet betreft het de volgende redenen:

  • dwingende gezinsredenen, bijvoorbeeld in het kader van co-ouderschap of zijn  partner bezoeken, om een huwelijksplechtigheid of een begrafenis van naaste familie bij te wonen,
  • humanitaire redenen, bijvoorbeeld om medische reden, om een oudere persoon te helpen,
  • studiegerelateerde verplaatsingen,
  • verplaatsingen als onderdeel van het dagelijks leven van grensbewoners,
  • professionele redenen,
  • andere dringende redenen, bijvoorbeeld om te zorgen voor een dier, om te verhuizen.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de FOD Volksgezondheid.

2. Welke regels gelden voor professionele verplaatsingen?

Het reisverbod geldt niet voor professionele verplaatsingen en grensarbeiders.  

Onder grensarbeider verstaat men een werknemer die arbeid in loondienst verricht in een lidstaat, maar in een andere lidstaat zijn woonplaats heeft waarnaar die werknemer in de regel dagelijks of minstens eenmaal per week terugkeert.

In het kader van professionele verplaatsingen moeten echter bepaalde formaliteiten worden vervuld.

De werknemer moet een verklaring op eer invullen waarvan het model door de regering werd opgesteld.

Voor de verklaring op eer, klik hier.

Voor de werkgever verandert er niets. Zijn verplichtingen zijn gebaseerd op de volgende drie elementen:

  • Het formulier Business Travel Abroad (BTA) moet online door de werkgever worden ingevuld vóór het vertrek van de betrokken werknemer (*).
  • Het ingevulde BTA-formulier genereert een certificaatnummer dat in het aangepaste Passenger Locator Form (PLF) moet worden vermeld om de rubriek professionele reizen te activeren. Zonder dit nummer kan een reis niet als professioneel worden beschouwd.
  • De werkgever vergewist zich ervan dat het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) door de reiziger werd ingevuld bij zijn terugkeer naar België. Het PLF bevat een vragenlijst voor zelfevaluatie die de overheid moet toelaten om een risicoanalyse te maken. Op basis daarvan wordt beslist of al dan niet quarantaine wordt opgelegd.

(*) Het BTA-formulier kan niet gebruikt worden voor reizen naar ons land van niet-inwoners van België met als doel een tijdelijke of permanente tewerkstelling in ons land (zelfs niet in essentiële sectoren of kritische functies), maar wel voor beperkte zakelijke contacten gelinkt aan een concreet project of aan een dossier, met een maximale duurtijd van 5 dagen.

Voor het BTA-formulier, klik hier.

Voor het PLF, klik hier.

Reizen naar Frankrijk

Sinds zondagnacht is een negatieve test van minder dan 72 uur vooraf vereist voor elke persoon die zich naar Frankrijk begeeft. Vanaf 1 februari 2021 moet de werknemer ook een verklaring op erewoord afleggen dat hij zich zal houden aan de regels voor binnenkomst in Frankrijk vanuit een land van de Europese zone.

Voor de verklaring op eer, klik hier (punt 1).

Deze regels gelden niet voor grensarbeiders en vrachtwagenchauffeurs.

Aanpassing van het beleid inzake testing en quarantaine voor niet-inwoners

1. Dubbele test bij binnenkomst

Elke niet-inwoner die naar België reist, moet zich voortaan laten testen bij zijn aankomst in België en dit naast de verplichte negatieve test van minder dan 72 uur vóór zijn vertrek. Deze  tweede test kan een PCR-test of een snelle antigeentest zijn.

2. Verlenging van de quarantaine

Personen die positief testen op COVID-19 moeten zich voortaan gedurende tien dagen isoleren.

Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van de quarantaine tien dagen. Deze duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatieve test die ten vroegste zeven dagen na de blootstelling werd afgenomen.

3. Specifiek voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Sinds 25 januari moeten alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en     Zuid-Amerika naar België reizen verplicht  tien dagen in quarantaine gaan met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Bijkomende inlichtingen over de verplichtingen van de werkgever die buitenlandse werknemers tewerkstelt, vindt u in ons artikel “Coronavirus: toelichting bij de maatregelen die van 13 januari tot 1 maart 2021 van toepassing zijn”.

Bronnen

Ministerieel besluit van 26 januari 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS, 26 januari 2021.

Toespraak van de Franse Eerste Minister.