Coronavirus : vrijwilligerswerk tijdelijk mogelijk in sommige handelsondernemingen

article image Van 

Ingevolge de gezondheidscrisis, mag vrijwilligerswerk van 1 januari tot 31 maart 2022 ook uitgevoerd worden in handelsondernemingen voor bijstand aan en zorg voor ouderen.

Principe

Vrijwilligerswerk moet worden verricht voor rekening van een organisatie. Het betreft een feitelijke vereniging of private of publieke rechtspersoon zonder winstoogmerk die met vrijwilligers werkt.

Organisaties met winstgevende activiteiten zijn dan ook uitgesloten.

Tijdelijke uitbreiding

Van 1 januari tot 31 maart 2022, kunnen handelsondernemingen (met activiteiten van winstgevende aard) voor bijstand aan en zorg voor ouderen eveneens een beroep doen op vrijwilligers.

De wetgever heeft namelijk het toepassingsgebied van de wet inzake vrijwilligerswerk tijdelijk uitgebreid tot organisaties die niet als vereniging zonder winstoogmerk zijn opgericht en door de bevoegde overheid zijn erkend voor bijstand aan en zorg voor ouderen en voor opvang en huisvesting van ouderen.

Waarom?

Het doel is ervoor te zorgen dat de zorg voor ouderen in geval van personeelstekort wordt voortgezet. 

Uitzondering?

Voornoemde ondernemingen genieten deze uitbreiding niet voor periodes waarin ze een in tijdelijke werkloosheid gestelde werknemer in de door hem uitgeoefende functie vervangen door een vrijwilliger. Ze kunnen de uitbreiding wel genieten als ze voor andere functies een beroep doen op vrijwilligers. 

Bron : wet van 14 februari 2022 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19 pandemie, B.S., 25 februari 2022.