De verspreiding van elektronische ecocheques is officieel

Van 

Al enige tijd leveren de uitgevers van cheques geen papieren ecocheques meer. Het wettelijk kader ontbrak hier echter nog voor. Maar nu is het officieel: ecocheques worden sinds 1 januari 2022 enkel nog in elektronische vorm afgeleverd.


In ons artikel van 7 september 2020, informeerden we u dat de Nationale Arbeidsraad tot de conclusie was gekomen om de papieren ecocheques simpelweg af te schaffen, ten voordele van de elektronische ecocheques. We verwijzen u naar dat artikel over de redenen van deze voorgestelde afschaffing.

Overgang naar elektronische ecocheques

Ondertussen hadden sommige uitgevers van cheques de sprong al gewaagd. Ze boden enkel nog elektronische ecocheques aan. We moesten enkele maanden wachten, maar het wettelijk kader is eindelijk gepubliceerd.

De definitieve overgang naar elektronische ecocheques vond plaats op 1 januari 2022. Sinds die datum zijn er geen papieren ecocheques meer. Enkel elektronische ecocheques kunnen worden aangeboden. De papieren ecocheques konden dus tot 31 december 2021 in omloop worden gebracht en zijn geldig tot 31 december 2023.

Ecocheques: een sociaal en fiscaal voordeel?

Als er aan een aantal cumulatieve voorwaarden is voldaan, kunnen ecocheques heel interessant zijn voor werknemer en werkgever. Er zijn immers geen sociale zekerheidsbijdragen en geen bedrijfsvoorheffing van toepassing.

Nieuwsgierig om er meer over te weten? Dit extralegaal voordeel en vele andere worden uitvoerig besproken in ons naslagwerk over Alternatieve verloning. Mis de nieuwe editie niet (juni 2022).

Bron: Koninklijk besluit van 31 maart 2022 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende elektronische ecocheques, BS 28 april 2022.