Einde van de overeenkomst wegens medische overmacht: bijdrage aan Terug Naar Werk-fonds

Van 

Vanaf 1 april 2024 zal de werkgever geen outplacementbegeleiding meer moeten aanbieden wanneer hij eenzijdig de arbeidsovereenkomst van de werknemer beëindigt wegens medische overmacht, maar zal hij een kennisgeving moeten versturen naar het RIZIV en een bijdrage moeten storten aan het Terug Naar Werk-fonds.


Een nieuwe maatregel wijzigt vanaf 1 april 2024 de verplichtingen van de werkgever wanneer hij eenzijdig de arbeidsovereenkomst van een werknemer beëindigt wegens medische overmacht. De verplichting van de werkgever om een outplacementbegeleiding aan te bieden aan de betrokken werknemer zal worden afgeschaft en vervangen door een nieuwe verplichting: de betaling van een bijdrage van 1.800 euro aan een nieuw Terug Naar Werk-fonds (TNW-fonds). Aan de hand van specifieke diensten, zal dit fonds de re-integratie tot doel hebben van de werkzoekende en/of arbeidsongeschikte personen op de arbeidsmarkt.

Ter herinnering: de arbeidsovereenkomst kan slechts beëindigd worden omwille van medische overmacht nadat de nieuwe procedure, in werking getreden op 28 november 2022, daarvoor gevolgd werd (klik hier). 

1. Afschaffing aanbod outplacementbegeleiding

Wanneer de werkgever eenzijdig(!) de arbeidsovereenkomst van een werknemer beëindigt wegens medische overmacht, heeft hij momenteel bepaalde verplichtingen, waaronder het aanbieden van outplacementbegeleiding aan de werknemer. Deze verplichting van de werkgever wordt vanaf 1 april 2024 afgeschaft en vervangen door een nieuwe verplichting van de werkgever ten aanzien van het TNW-fonds.

2. Het Terug Naar Werk-fonds

Het TNW-fonds zal opgericht worden binnen het RIZIV en zal onder meer als taak hebben om via gespecialiseerde begeleiding en coaching werknemers wiens arbeidsovereenkomst eenzijdig werd beëindigd wegens medische overmacht, te helpen met het zoeken naar een nieuwe job.
Een aanvraag tot tussenkomst moet door de werknemer worden ingediend bij de Dienst voor uitkeringen van het RIZIV binnen een termijn van 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst.

Indien de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht werd beëindigd in de periode van 1 april 2024 tot 1 juli 2024, kan de aanvraag tot 2 januari 2025 worden ingediend.

Daarnaast zouden ook werknemers die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn en nood hebben aan dergelijke begeleiding een beroep kunnen doen op dit fonds, op voorwaarde dat hun arbeidsongeschiktheid erkend werd door het RIZIV in de zin van de betreffende reglementering. Voor deze personen zal een tussenkomst pas mogelijk zijn vanaf 1 april 2025 en voor zover er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.

3. Nieuwe verplichtingen voor de werkgever

De werkgever die de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigt wegens medische overmacht zal:

  • een kennisgeving van de beëindiging moeten versturen naar het RIZIV, met volgende vermeldingen:

    • betreffende de werkgever: de naam van de werkgever, het identificatienummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), het RSZ-inschrijvingsnummer, het bankrekeningnummer en de contactgegevens.
    • betreffende de werknemer: de naam, de voornaam, het rijksregisternummer en de datum waarop de arbeidsovereenkomst werd beëindigd.
  • een bijdrage van 1.800 euro moeten storten aan het TNW-fonds.

De werkgever moet deze verplichtingen nakomen binnen 45 dagen na de beëindigingsdatum van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

De kennisgeving wordt via elektronische weg aan het RIZIV bezorgd. Op de website van het RIZIV zal ook steeds een modeldocument in PDF-formaat beschikbaar zijn voor het geval de elektronische aangifte niet mogelijk is. 

Nadat het RIZIV de kennisgeving heeft ontvangen, zal er een uitnodiging naar de werkgever verstuurd worden met de vraag de bijdrage van 1.800 euro te betalen aan het TNW-fonds. Dit bericht vermeldt het toegekende dossiernummer en de gestructureerde mededeling die gebruikt moet worden bij de betaling. 

4. Sancties

Indien de werkgever de verplichtingen hierboven miskent, zal hij een sanctie van niveau 2 oplopen zoals voorzien in het Sociaal Strafwetboek. Dit betekent:

  • een administratieve geldboete van 200 EUR tot 2.000 EUR
  • of een strafrechtelijke geldboete van 400 EUR tot 4.000 EUR.

Dit bedrag wordt toegepast per werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens medische overmacht en voor wie de hierboven vermelde verplichtingen niet worden nageleefd.

5. Inwerkingtreding

Deze nieuwe regelgeving treedt in werking op 1 april 2024.

Dit betekent dat een werkgever die de medische overmacht eenzijdig inroept op 31 maart 2024 wel nog outplacementbegeleiding moet aanbieden, terwijl een werkgever die medische overmacht eenzijdig inroept op 1 april 2024 een bijdrage van 1.800 euro zal moeten betalen aan het TNW-fonds.

Bron: Koninklijk besluit van 28 maart 2024 betreffende het Terug Naar Werk-fonds, BS 2 april 2024.