Federaal openbaar ambt: omzetting van de eindejaarstoelage in een fietslease

Van 

Om de loopbaan van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt aantrekkelijker te maken en de openbare werkgever concurrentiëler te maken op de arbeidsmarkt, is het voortaan de bedoeling dat de eindejaarstoelage kan worden omgezet in een duurzaam maatschappelijk voordeel.


1. Toepassingsgebied

Deze mogelijkheid tot omzetting van de eindejaarstoelage betreft de (contractuele of statutaire) personeelsleden:

  • van de federale overheidsdiensten en de programmatorische federale overheidsdiensten alsook de diensten die ervan afhangen ;
  • van het ministerie van Landsverdediging (burgerpersoneel) ;
  • van bepaalde federale instellingen van openbaar belang.

2. Principe 

De personeelsleden hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een volledige of gedeeltelijke omzetting van hun eindejaarstoelage in een theoretisch budget dat toegang verleent tot duurzame maatschappelijke voordelen. Op dit moment is enkel de fietslease beschikbaar als duurzaam maatschappelijk voordeel.

Mandaathouders kunnen ook profiteren van dit voordeel, op voorwaarde dat ze dit voordeel niet reeds genieten via hun mobiliteitsbudget.

3. Procedure van de omzetting

3.1. Keuze

Het personeelslid moet op een duidelijke en nauwkeurige wijze kiezen voor de opbouw van een theoretisch budget.

Wanneer personeelsleden hebben gekozen voor de omzetting van hun eindejaarstoelage in een theoretisch budget waarmee ze voor een fietslease kunnen kiezen, zien ze af van het recht op de volledige of gedeeltelijke eindejaarstoelage voor de periode waarop dit voordeel betrekking heeft.

3.2. Tijdstip van de keuze

De keuze moet worden gemaakt vóór het begin van de referentieperiode voor de vestiging van het recht op de eindejaarstoelage.

De referentieperiode loopt van 1 januari tot 30 september van het betreffende jaar. Aangezien de referentieperiode voor de eindejaarstoelage 2024 reeds is begonnen, is de omzetting pas mogelijk vanaf het jaar 2025. De personeelsleden hebben daarom tot 31 december 2024 de tijd om aan te geven dat ze hun eindejaarstoelage willen omzetten in een theoretisch budget waarmee ze toegang krijgen tot de fietslease. 

3.3. Theoretisch budget

Het theoretische budget wordt berekend op basis van de prestaties die zijn uitgevoerd tijdens de referentieperiode voor de vestiging van het recht op de eindejaarstoelage, en volgens dezelfde voorwaarden.

Als een personeelslid tijdens de referentieperiode geen volledige prestaties (meer) verricht, heeft dit gevolgen voor het theoretische budget dat kan worden gebruikt in het kader van de fietslease.

3.4. Eventueel saldo

Als de omzetting gedeeltelijk is of als er een saldo van het theoretische budget overblijft, wordt het resterende saldo jaarlijks uitbetaald aan het personeelslid in de vorm van een toelage.

4. Algemeen kader van de fietslease

De minister van Ambtenarenzaken moet het algemene kader voor de toegang tot de fietslease en de werkingsregels ervan nog opzetten. De FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) is belast met deze opdracht. Daartoe moet BOSA:

  • het bestek opstellen ;
  • de overheidsopdracht lanceren ;
  • de opdracht toekennen aan een onderneming ;
  • een fietsleaseplan invoeren ;
  • deze beslissing integreren in de verschillende hr-processen.

Bovendien moeten de personeelsleden duidelijk worden geïnformeerd over de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen om gebruik te kunnen maken van de fietslease:

  • ze moeten de aanbevelingen op het vlak van de verkeersveiligheid naleven ;
  • ze moeten de (door hen gekozen) fiets regelmatig en daadwerkelijk gebruiken voor hun woon-werkverplaatsingen. In dat geval is het voordeel vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen.

 

Bron: Koninklijk besluit van 13 maart 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt, BS, 28 maart 2024; https://bosa.belgium.be/nl/news/het-staatsblad-fietslease.