Fietsvergoeding: verhoging van het plafond voor de vrijstelling

Van 

Als een werknemer een fietsvergoeding ontvangt, is deze tot een bepaalde hoogte vrijgesteld van sociale en fiscale lasten (0,35 euro per kilometer vanaf 1 januari 2024). Tegelijkertijd werd een jaarlijks plafond voor de fiscale vrijstelling ingevoerd. Die stijgt van 2.500 naar 3.500 euro voor 2024.


In 2024 werd een jaarlijks plafond voor de vrijstelling ingevoerd en die bedroeg 2.500 euro per jaar (geïndexeerd bedrag).

In bepaalde gevallen bleek dit plafond onvoldoende om de gehele woon-werkafstand te dekken die werknemer-fietser aflegde. Bijgevolg zou een deel van de vergoeding onderworpen zijn aan sociale zekerheidsbijdragen en aan bedrijfsvoorheffing.

Om dit te voorkomen is het plafond verhoogd en bedraagt dit voor het jaar 2024 dus 3.500 euro.

Ter herinnering: dit plafond geldt voor alle door de werkgever toegekende fietsvergoedingen (vast bedrag, bedrag gebaseerd op het maximaal vrijgestelde bedrag of bedrag gebaseerd op collectieve arbeidsovereenkomst nr. 164 van de Nationale Arbeidsraad).

Bij overschrijding bij dezelfde werkgever is het bedrag dat het plafond overschrijdt onderworpen aan de sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing.

Bij overschrijding bij meerdere werkgevers wordt de regularisatie op fiscaal vlak gedaan in de definitieve belastingaangifte. Op sociaal vlak, moet elke werkgever enkel rekening houden met het bedrag dat hij toekent om de naleving van het plafond te controleren.

Bron: Koninklijk besluit van 21 maart 2024 tot aanpassing van artikel 19, § 2, 16°, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, betreffende het basisbedrag en het plafond van de kilometervergoeding, BS 29 maart 2024.