Flexi-jobs in de HORECA zijn niet ongrondwettelijk !

Van 
86224

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de flexi-jobs niet onwettig zijn. Het heeft de klacht van de vakbonden bijgevolg afgewezen.

Sinds 1 december 2015 kunnen werkgevers in de HORECA werknemers op een sociaal- en fiscaalvriendelijke wijze tewerkstellen via een flexi-job. Deze werknemers moeten wel reeds bij een andere werkgever een job hebben van minstens 4/5de van een voltijdse job en mogen bij de werkgever bij wie ze de flexi-job uitoefenen niet minstens 4/5de werken.

Het loon voor deze flexi-job, het flexiloon, bedraagt voor elke werknemer hetzelfde, thans 9,18 EUR/uur. Op dat flexiloon moet enkel nog een flexivakantiegeld van 7,67% betaald worden wat een totaal geeft van 9,88 EUR/uur. Het flexiloon en het flexivakantiegeld zijn niet onderworpen aan de gewone sociale zekerheidsbijdragen en er moeten  evenmin belastingen op betaald worden. Zij zijn wel onderworpen aan een bijzondere patronale bijdrage van 25 %.

De vakbonden waren van mening dat de flexi-jobs ongrondwettelijk waren omdat ze discrimineren ten opzichte van normale werknemers : minder loon, minder sociale lasten, niet dezelfde arbeidsvoorwaarden als een gewone werknemer.

Het Hof heeft hen daarin niet gevolgd.

De Horeca is opgelucht. Ook de regering reageert tevreden. Zij kunnen de flexi-jobs nu ook toegankelijk maken voor gepensioneerden en in de volgende sectoren van de detailhandel :

  • PC 118.03 : Paritair comité voor de industriële- en ambachtelijke bakkerijen, ambachtelijke banketbakkerijen, ambachtelijke roomijsfabrikanten en de consumptiesalons bij een ambachtelijke banketbakkerij;
  • PC 119 : Paritair Comité voor de handel in voedingswaren;
  • PC 201 :  Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel;
  • PC 202.01 : Paritair subcomité voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven;
  • PC 202 : Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren;
  • PC 311 : Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken;
  • PC 312 : Paritair Comité voor de warenhuizen;
  • PC 314 : Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen;

Deze uitbreiding is voorzien voor 1 januari 2018. Wij houden u ervan op de hoogte.