Gelegenheidsarbeid en RSZ-verminderingen in de Horeca : stavaza van de aankomende nieuwigheden


62805

Via een persbericht van de Ministerraad hebben we vernomen dat het voorontwerp van wet en het koninklijk ontwerpbesluit in verband met de nieuwe maatregelen in de horeca (gelegenheidswerk en bijdragevermindering) in tweede lezing werden goedgekeurd.

Wij grijpen de gelegenheid aan om een stand van zaken op te maken over de toekomstige veranderingen in de sector (PC 302) onder voorbehoud van officiële bevestiging want er werden nog geen teksten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Gelegenheidsarbeid vanaf 1 oktober 2013

Behoud van het begrip gelegenheidsarbeider

Dit begrip verandert niet.

Een gelegenheidsarbeider in de horeca is de werknemer die met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor een welbepaald werk wordt aangeworven door een werkgever van de horecasector of door een interimkantoor ten behoeve van een gebruiker van de horecasector, voor een maximumduur van twee opeenvolgende dagen.

Invoering van contingenten werknemers en werkgevers

Werknemerscontingent van 50 dagen

Vanaf het 4de kwartaal 2013 (1 oktober 2013) mogen de gelegenheidsarbeiders nog hoogstens 50 kalenderdagen per jaar tewerkgesteld worden in het zogenoemde ‘extrastatuut’, dit wil zeggen in een statuut waarin de socialezekerheidsbijdragen berekend worden op een forfaitair bedrag en dus interessant vanuit financieel oogpunt (zie hieronder).

Na de 50 dagen worden de socialezekerheidsbijdragen berekend op het werkelijke loon van de werknemer.

Met betrekking tot het tellen van de dagen van het contingent zal er 1 dag worden geteld ongeacht het aantal uren dat er op die dag werd gewerkt. Ingeval van ononderbroken prestaties over twee kalenderdagen, zal er toch maar 1 dag worden aangerekend (voorbeeld: beginnen werken op zaterdag om 22 uur en op zondag daarna eindigen om 5 uur = 1 gepresteerde dag). Wanneer er ten slotte verschillende prestaties op een zelfde dag worden geleverd dan zal er toch maar één enkele dag geteld worden aangerekend op het contingent.

De werknemer zal kunnen nagaan hoe de stand in zijn contingent is via een elektronische toepassing horeca@work (vanaf 2014), in navolging van student@work.

Hoewel deze regeling in werking treedt op 1 oktober 2013 zal het contingent van 50 dagen niet geproratiseerd worden in 2013.

Werkgeverscontingent van 100 dagen

Naast het werknemerscontingent wordt er een werkgeverscontingent van 100 kalenderdagen ingevoerd. Na die 100 kalenderdagen zal de werkgever geen beroep meer kunnen doen op het « extrasysteem » maar hij zal natuurlijk wel kunnen terugvallen op de gelegenheidsarbeid met berekening van de socialezekerheidsbijdragen op het reële loon.

Opgelet : als de werkgever uitzendwerknemers als extra’s aan het werk zet dan zullen die dagen ook worden aangerekend op de 100 dagen hierboven.

We leggen de nadruk erop dat dit contingent wordt berekend in dagen. Vandaar dat de tewerkstelling van verschillende extra’s op een zelfde dag het contingent toch maar met één eenheid zal doen slinken( voorbeeld: als er op een zelfde dag 10 werknemers worden tewerkgesteld, dan is het saldo 99 dagen).

Net zoals de werknemer zal de werkgever zijn contingent kunnen inkijken via de personeelslijsten (vanaf 2014).

Hoewel deze regeling in werking treedt op 1 oktober 2013 zal het contingent van 50 dagen niet geproratiseerd worden in 2013.

Afschaffing van Dimona full en Dimona light

De huidige systemen Dimona full en light verdwijnen.

Vanaf 1 oktober 2013, zal er voor de gelegenheidsarbeiders dagelijks een Dimona moeten gedaan worden. In de Dimona-aangifte zal de werkgever moeten kiezen tussen:

  • de aangifte van het begin- en einduur van de prestaties en kiezen voor een forfaitair uurbedrag (cf. bedrag hieronder);
  • of alleen het beginuur van de prestaties aangeven en kiezen voor een forfaitair dagbedrag (cf. bedragen hieronder).

In tegenstelling tot de het systeem van Dimona full en light, kan deze keuze variëren per dag en per werknemer.

In geval van tewerkstelling door een uitzendkantoor, zal het uitzendkantoor die keuze waarschijnlijk niet hebben. Het zal steeds de eerste mogelijkheid moeten gebruiken, dat wil zeggen het begin- en einduur van de prestaties aangeven.

Als de werkgever voor de tweede mogelijkheid kiest dan zal hij dagelijks een register voor de meting van de arbeidstijd moeten bijhouden.

Forfaitaire bedragen

De voordelige forfaitaire bedragen waarop de socialezekerheidsbijdragen zullen worden berekend, zijn de volgende:

  • 7,5 EUR/uur met een begrenzing op 45 EUR (ingeval er gekozen wordt voor de aangifte van het begin- en einduur van de prestaties);
  • of 45 EUR/dag (ingeval alleen het beginuur van de prestaties wordt aangegeven).

De situatie van de student-gelegenheidsarbeider

De student zal het RSZ-voordeel voor een tewerkstelling als student mogen combineren met het voordeel in geval van tewerkstelling als extra. Een onderscheid zal gemaakt worden tussen het studentencontingent (50 dagen) en het extracontingent (50 dagen).

Concreet betekent dit dat wanneer de dagen van het studentencontingent opgebruikt zijn, de studenten nog gedurende 50 dagen in het extrastatuut zullen kunnen aangegeven worden.

Dit systeem is ook van toepassing voor de student-gelegenheidsarbeider van de land- en tuinbouw.

De situatie van de gelegenheidsarbeider in de horeca en in de land-en tuinbouw

In de land- en tuinbouw wordt het aantal dagen gepresteerd als gelegenheidsarbeider in de horeca afgetrokken van het maximum aantal dagen gepresteerd als gelegenheidswerknemer in land- of tuinbouw. Bijgevolg, met betrekking tot het contingent gelegenheidswerknemer in de land- en tuinbouw, als er 50 dagen in de horeca werden gepresteerd als gelegenheidsarbeider, dan zullen er nog slechts 15 dagen mogen gepresteerd worden tegen een voordelig forfaitair bedrag in de sector landbouw-tuinbouw (want hoogstens 65 dagen gelegenheidswerk in die sectoren).

Praktische gevolgen inzake RSZ-kengetallen.

De RSZ-categorieën 016-116-117-216-217 die gebruikt werden voor de gelegenheidswerkers zijn afgeschaft en vervangen door de categorieën 017 (gewone werknemers) en 317 (gelgenheidswerknemers).

En fiscaal?

Er zal een veralgemeende heffing van 33% worden ingevoerd.

Nieuwe RSZ-vermindering voor de horecasector

Voor wie?

De korting zou van toepassing zijn op gewone voltijdse werknemers (niet op gelegenheidswerknemers) van de horecasector. De werkgever zou die vermindering voor hoogstens 5 werknemers kunnen genieten op voorwaarde dat de onderneming minder dan 50 werknemers heeft.

Alleen de werkgevers die een kassa implementeren (zwarte doos) zouden van die RSZ-vermindering kunnen genieten.

Bedrag van de forfaitaire vermindering?

De korting zou 500 EUR per kwartaal bedragen zonder tijdsbeperking. Het forfaitair bedrag zou kunnen opgetrokken worden tot 800 EUR als de werknemer jonger is dan 26 jaar.

Vankrachtwording?

Deze nieuwe vermindering zou samen met de kasregisters worden ingevoerd. Volgens onze jongste informatie, op 1 januari 2014.

Wordt voortgezet...

Van zodra wij over officiële teksten beschikken, brengen wij u op de hoogte via onze rubriek "Interprofessionele sociale actualiteit ".