Hoe voer je een vierdaagse werkweek in?

Van 

Vanaf 20 november zal een voltijdse werknemer de mogelijkheid hebben om, gedurende een hernieuwbare periode van 6 maanden, 4 weekdagen te werken in de plaats van 5. De werknemer moet hiervoor een schriftelijke aanvraag bij zijn werkgever indienen. We lichten toe.


Waar gaat het over?

Op 29 september heeft het parlement een arbeidswetgeving goedgekeurd die onder meer medewerkers toelaat een weekregime van 5 weekdagen in te ruilen voor één van 4:  

  1. De bedoeling van de maatregel is om de balans werk-privé te beschermen en burn-out te vermijden. Bijkomend wordt verwacht dat de ecologische voetafdruk verkleint, omdat de werknemer minder verplaatsingen moet doen.  
  2. Het invoeren van de 4-dagenweek betekent evenwel dat de normale arbeidsduur van maximum 8 uur per dag niet meer kan volgehouden worden. Ontdek hier* hoe je dat kan oplossen.  
  3. De vierdagenweek mag niet leiden tot een verhoging van de arbeidsweek. Dat betekent: geen vrijwillige overuren op de andere dagen van de week. Andere overuren zijn niet uitgesloten.
  1. De maatregel zal in werking treden op 20 november 2022.

Wat moet je als werkgever doen?

  1. Akkoord gaan of weigeren

Gaat de werkgever akkoord met het verzoek, dan moet uiterlijk op het ogenblik waarop de arbeidsregeling start en telkens voor een periode van maximum 6 maanden een schriftelijke overeenkomst worden opgemaakt. De overeenkomst vermeldt dan het concrete uurrooster met de rustdagen en de dagen van regelmatige onderbreking van de arbeid tijdens de arbeidsregeling, en de begin- en einddatum ervan.

De werkgever kan de aanvraag ook weigeren. Die weigering moet dan wel binnen de maand na het verzoek van de werknemer schriftelijk meegedeeld worden aan de werknemer, met verduidelijking van de reden. Het kan bijvoorbeeld gaan om organisatorische redenen, de functie is misschien niet uit te voeren in een vierdagenweek, of het verzekeren van de continuïteit van de onderneming komt in het gedrang.

 

  1. Documenten bijhouden

  • De aanvraag van de werknemer en de afgesloten overeenkomst of een kopie ervan moeten bijgehouden worden op dezelfde plaats als het arbeidsreglement gedurende de periode waarop ze betrekking heeft en na afloop van de periode moeten die documenten ook nog eens 5 jaar bewaard worden door de werkgever.
  • Als hierom wordt gevraagd, moet ook een kopie van die overeenkomst bezorgd worden aan het comité voor preventie en bescherming op het werk of als die er niet is aan de vakbondsafvaardiging. Zij worden er bij betrokken in het kader van hun bevoegdheden rond het welzijn van de werknemers.
  • De werknemer ontvangt een afschrift van de overeenkomst.
  • De niet-naleving van al die formaliteiten kan gesanctioneerd worden met een administratieve geldboete van 200 tot 2000 € per inbreuk per werknemer.
     

Wat moet je als werknemer doen?

De werknemer moet zijn verzoek tot overgang naar een 4-dagenweek schriftelijk aanvragen bij de werkgever. De wijziging van de arbeidsweek duurt voor een telkens hernieuwbare periode van 6 maanden.

Wanneer gaat de maatregel in?

De maatregel zal in werking treden op 20 november 2022.

Wat met tijdskrediet?

Het systeem roept nog wat vragen op want een 4-dagenweek betekent dat de werknemer geen beroep meer zou kunnen doen op het 1/5 tijdskrediet. Bij die laatste is immers de voorwaarde dat de werknemer moet tewerkgesteld zijn in een 5-dagenwerkweek. Of de wetgeving inzake tijdskrediet hieraan zal aangepast worden, is nog niet duidelijk.

Zelf nog vragen?

Jouw persoonlijke payroll advisor bij Group S helpt je graag verder met praktische informatie. Zo weet jij als werkgever waaraan en waaraf en kan je je medewerker tijdig helder inlichten.

 

We zijn ook nieuwsgierig hoe deze nieuwe maatregel in de bedrijfswereld wordt onthaald. Is er al concrete interesse? En welke impact heeft dit op jouw onderneming? Onze vragenlijst neemt 2 minuten van je tijd in beslag en zou ons een grote stap vooruit helpen.

Ja, ik beantwoord de vragenlijst

 

*Wanneer een werknemer niet meer dan 38 uur effectief per week werkt, dan kan hij, indien hij zijn normale voltijdse prestaties verricht gedurende 4 dagen per week, 9u30 per dag werken om zo de voltijdse tewerkstelling van 38 uur op 4 dagen te bereiken. Dit is mogelijk via een wijziging van het  arbeidsreglement volgens de gebruikelijke procedure die toestaat dat de dagelijkse grens van de arbeidsduur van een voltijdse werknemer 9 en een half uur bedraagt;

Wanneer een werknemer meer dan 38 uur effectief per week werkt met een maximum van 40 uren, dan kan hij ook 4 dagen per week werken door zijn wekelijkse arbeidsduur te delen door 4. Een effectieve werkweek van 40 uur kan dan gepresteerd worden à rato van 4 dagen van 10 uur. Dit is enkel mogelijk door het sluiten van een cao die toestaat dat de dagelijkse grens van de arbeidsduur van een voltijdse werknemer gelijk is aan de voltijdse wekelijkse arbeidsduur gedeeld door 4. Dit kan zowel een cao op sectorvlak als op ondernemingsniveau zijn die na registratie ervan kan ingevoegd worden in het arbeidsreglement zonder de gebruikelijke procedure van wijziging van het arbeidsreglement te moeten volgen.