Ik ben student en ik wens een zelfstandige activiteit uit te oefenen. Moet ik sociale bijdragen betalen?

article image Van 
82569

Wat is het statuut van student-zelfstandige? 

Het statuut van student-zelfstandige laat studenten toe een lagere sociale bijdrageregeling te genieten als hun inkomen als zelfstandige lager is dan 13.993,78 euro (na aftrek van beroepskosten) per jaar (in 2020).

Drie mogelijkheden:

  • Uw inkomen is lager dan 6.996,89 euro per jaar : U moet geen enkele bijdrage betalen.
  • Uw inkomen ligt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro : U betaalt een verminderde bijdrage.
  • Uw inkomen is hoger dan 13.993,78 euro : U betaalt bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep, u betaalt dus een bijdrage die minstens 745,15 euro per kwartaal bedraagt.

De eerste drie volledige jaren van uw activiteit zult u, bij gebrek aan een geraamd inkomen en in afwachting van de vaststelling van uw definitief inkomen, een forfaitaire voorlopige bijdrage van 82,43euro per kwartaal moeten betalen.U kunt echter vragen om uw bijdragen te verhogen of te verlagen wanneer u een duidelijker idee heeft van uw inkomsten.
Wanneer uw werkelijk inkomen voor deze jaren gekend is, zullen de voorlopige bijdragen geregulariseerd worden.

Wat zijn de voorwaarden om het statuut van student-zelfstandige te bekomen?

  • Tussen 18 en 25 jaar oud zijn.
  • Studies volgen in een onderwijsinstelling en daarbij, indien nodig, begeleid worden door de instelling in een student-ondernemersproject.
  • Ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten (ECTS) of voor 17 lesuren per week in een onderwijsinstelling in België of in het buitenland met het oog op het behalen van een diploma dat erkend is door de bevoegde overheden.
  • Op regelmatige basis de lessen volgen: Als u uw zelfstandige activiteit voortzet zonder regelmatig de lessen te volgen of na de stopzetting van uw studies, dreigt u het statuut van student-zelfstandige te verliezen. U zult dan mogelijk beschouwd worden als een zelfstandige in hoofdberoep met als gevolg dat u ook de bijdragen zal betalen in hoofberoep, namelijk minstens 745,15 euro per kwartaal. U kunt dit vermijden door ons onmiddellijk te informeren wanneer u geen regelmatige student meer bent.
  • Een zelfstandige activiteit uitoefenen zonder enige gezagsverhouding met een werkgever.

Welke gevolgen zijn er voor uw ouders inzake terugbetaling van gezondheidszorgen en kinderbijslag?

Twee mogelijkheden:

  • Uw inkomen is lager dan 6.996,89 euro (in 2020): U blijft ten laste van uw ouders voor de vergoeding van geneeskundige verzorging en de uitkering van kinderbijslag.
  • Uw inkomen ligt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro: U blijft ten laste van uw ouders voor de vergoeding van geneeskundige verzorging. Het kinderbijslagfonds zal u echter ondervragen over de omvang van uw zelfstandige activiteit.

Meer info? Contacteer uw ziekenfonds of het kinderbijslagfonds dat de kinderbijslag aan uw ouders uitbetaalt.

Het statuut van student-zelfstandige geeft u, wanneer u geen bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep, geen enkel recht inzake arbeidsongeschiktheid, pensioen, moederschapsverzekering, moederschapshulp, overbruggingsrecht, gezinsbijslag en mantelzorg.

Welke gevolgen zijn er inzake belastingen?

Als de inkomsten van uw zelfstandige activiteit lager zijn dan 6.942,50 euro bruto (in 2019), dan blijft u fiscaal ten laste van uw ouders.

Zoals elke belastingplichtige zal u bovendien een belastingvrije som genieten voor het inkomen dat voortvloeit uit uw zelfstandige activiteit. Voor het aanslagjaar 2020 (inkomsten 2019) bedraagt deze som 8.860,00 euro. Als uw inkomen als zelfstandige dit bedrag niet overschrijdt, zult u in principe geen belastingen moeten betalen.

Meer info? Raadpleeg de website van de FOD Financiën:

http://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/personen_ten_laste/kinderenhttp://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/student

Vervult u de voorwaarden?

Vul de aansluitingsdocumenten in en onderteken ze. Stuur ze ons terug  per brief, per e- mail of breng ze binnen in ons kantoor.

Het is mogelijk dat wij u andere documenten zullen opvragen om te controleren of u wel degelijk student bent.