Kennisgeving van het variabel uurrooster: het arbeidsreglement moet gewijzigd worden tegen 20 augustus 2023

Van 

De bekendmakingstermijn van het variabel uurrooster van deeltijdse werknemers werd op 20 november 2022 verlengd. Het arbeidsreglement moet vóór 20 augustus 2023 aangepast zijn.


Nieuwe bekendmakingstermijnen van variabele uurroosters

Op 20 november 2022 werd de wettelijke termijn om deeltijdse werknemers op voorhand in kennis te stellen van variabele uurroosters verhoogd van 5 werkdagen tot 7 werkdagen.

Een sectorale cao kan deze wettelijke termijn verkorten. Op 20 november 2022 werd de minimumtermijn die werd vastgelegd in een sectorale cao verlengd van één werkdag tot drie werkdagen. Sectorale termijnen van minder dan 3 werkdagen worden vanaf 1 januari 2023 automatisch verlengd tot 7 werkdagen.

Er zijn uitzonderingen voor bepaalde sectoren:

  • in PC 121 blijft de sectorale termijn van één werkdag die van toepassing is bij onvoorziene omstandigheden en na het akkoord van de werknemer, geldig zolang de sectorale cao die voor onbepaalde tijd is gesloten, van kracht blijft;
  • in PC 145 blijft de sectorale termijn van 24 uur die van toepassing is bij onvoorziene omstandigheden voor bedrijven met minder dan 20 werknemers en de champignonteelt als hoofdactiviteit (PC 145.07), geldig zolang de sectorale cao die voor onbepaalde tijd is gesloten, van kracht blijft;
  • in PC 200 blijft de sectorale termijn van één werkdag die van toepassing is bij onvoorziene omstandigheden voor werknemers van autorijscholen, geldig zolang de sectorale cao die voor onbepaalde tijd is afgesloten van kracht blijft;
  • in PC 302 wordt de sectorale termijn vanaf 1 januari 2023 automatisch teruggebracht tot 3 werkdagen.

Wijziging van arbeidsreglement

Werkgevers die deeltijdse werknemers met variabele uurroosters in dienst hebben, moeten hun arbeidsreglement vóór 20 augustus 2023 aanpassen om de nieuwe bekendmakingstermijn van de uurroosters te verduidelijken. De oude termijn van bekendmaking blijft van toepassing tot het aangepaste arbeidsreglement in werking treedt. Dit is ten laatste op 19 augustus 2023.

De volgende clausule kan worden gebruikt:

Artikel …

De deeltijdse werknemer die tewerkgesteld is volgens een variabel uurrooster wordt .... werkdagen voor het begin ervan door zijn werkgever in kennis gesteld van zijn uurrooster en wel op de volgende wijze:

……………………………………………………………………………………………….…….

Om deze clausule in zijn arbeidsreglement op te nemen, moet de werkgever de volledige wettelijke procedure voor het wijzigen van arbeidsreglementen volgen. Dit betekent dat als hij een ondernemingsraad heeft, deze moet instemmen met de voorgestelde aanpassingen. Bij gebrek aan een ondernemingsraad, moet de werkgever gedurende 15 dagen op een goed zichtbare plaats in de onderneming het ontwerp van wijziging en een register met opmerkingen aanplakken waarin de werknemers hun opmerkingen kunnen formuleren en aan elke werknemer die het vraagt een kopie van de voorgestelde aanpassingen bezorgen. Bovendien moet de werkgever elke werknemer een kopie van de definitieve aanpassingen bezorgen en binnen de 8 dagen ook een kopie sturen naar de Regionale Directie Toezicht op de Sociale Wetten.

Voltijdse werknemers met variabel uurrooster

Hoewel de wetgeving niet uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van variabele werkroosters voor voltijdse werknemers, wordt deze mogelijkheid ook nergens uitgesloten. De FOD Werkgelegenheid is dan ook van oordeel dat dit niet kan worden verboden, althans voor zover een correcte controle van de prestaties mogelijk is. Bovendien mag er geen afbreuk worden gedaan aan de rechten van de werknemers. Deze vorm van arbeid mag de werknemers dus geen nadeel berokkenen. Eén van de vereisten voor de toepassing van dit systeem is de tijdige voorafgaandelijke bekendmaking van de toepasselijke uurroosters aan de werknemers. Hierbij moet een redelijke verwittigingstermijn in acht worden genomen, teneinde de werknemers toe te laten om het één en ander in te plannen en te regelen. Bijgevolg vindt de FOD Werkgelegenheid dat eenzelfde bekendmakingstermijn als bij de vergelijkbare deeltijdse werknemers redelijk lijkt te zijn.

Bron:

Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen (Belgisch Staatsblad van 10 november 2022)