Loonnorm 2015 – 2016 : Loonsverhogingen opnieuw sterk aan banden gelegd

Van 
72159

De loonnorm voor 2015 – 2016 is sinds 30 april 2015 officieel in werking getreden. De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling voor 2015 is vastgelegd op 0 %. In 2016 is er toch een beperkte marge voor de loonkostenontwikkeling.

Het ontwerpakkoord tussen de sociale partners (behalve het ABVV) dat betrekking had op de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling werd bij wet bekrachtigd. Dat betekent dat de loonnorm nu dus officieel van kracht is. Wij vatten dit nog eens samen voor u.

Hoeveel bedraagt de loonnorm?

De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling in 2015 is vastgelegd op 0 %. De gemiddelde loonkost per werknemer in voltijdse equivalenten mag dit jaar dus niet toenemen.

In 2016 mogen via onderhandelingen op sectoraal en bedrijfsniveau loonsverhogingen toegekend worden. De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling wordt als volgt vastgesteld:

  • 0,5 % van de brutoloonmassa, totale kost voor de werkgever alle lasten inbegrepen;
  • 0,3 % van de loonmassa in netto zonder bijkomende kosten voor de werkgever.

Tip: Wij raden u aan om u ten aanzien van uw personeel nog niet te engageren om vanaf 2016 al gebruik te maken van deze beperkte marges maar af te wachten of er op sectoraal niveau daarover geen akkoorden zullen worden gesloten.

Zijn alle loonsverhogingen nu uitgesloten?

Wij merken nog op dat niet alle loonsverhogingen onder deze loonnorm vallen. Er zijn immers een aantal belangrijke nuances die men daarbij kan maken. Indien u hierover meer wil weten, kan u onze bijgewerkte nota met veelgestelde vragen raadplegen. Deze geldt nog onder voorbehoud van eventuele toekomstige aanpassingen aan de competitiviteitswet van ’96.