Nieuwe barema’s bedrijfsvoorheffing: hogere nettolonen vanaf 2016

Van 
75862

De barema’s en berekeningsregels voor de bedrijfsvoorheffing op bezoldigingen betaald of toegekend vanaf 2016 zijn gepubliceerd. De verlaging van de fiscale druk op inkomsten op arbeid wordt opnieuw voelbaar in de bedrijfsvoorheffing. Zo werden de maandelijkse schalen opnieuw verlaagd en werd het percentage van de fiscale werkbonus verhoogd.

Een overzicht van de voornaamste wijzigingen van bijlage III bij het KB/WIB 92, naast de gebruikelijke indexering van een aantal bedragen, vindt u hieronder.

U kan de barema’s en berekeningsregels voor 2016 hier raadplegen.

Verlaging van de maandelijkse barema’s

De verhoging van de forfaitaire beroepskosten in de personenbelasting die werd voorzien voor 2016 wordt rechtstreeks in de maandelijkse schalen van de bedrijfsvoorheffing doorgerekend. Dit zorgt voor een lagere bedrijfsvoorheffing en dus hogere nettolonen, vooral voor de lage en gemiddelde inkomens.

Verhoging van de fiscale werkbonus

De fiscale werkbonus voor werknemers en bedrijfsleiders (voor zover die recht hebben op de sociale werkbonus) wordt vanaf 1 januari verhoogd van 17,81 % naar 28,03 %. Deze wordt berekend op de daadwerkelijk verleende sociale werkbonus. Ook dit zal voor de lagere looncategorieën een hoger nettoloon tot gevolg hebben.

Vermindering bedrijfsvoorheffing voor 360 overuren in de horeca

Sinds 1 december 2015 werd de belastingvermindering voor overuren opgetrokken naar de eerste 360 overuren per jaar voor de werknemers tewerkgesteld bij werkgevers uit de horecasector of bij een uitzendbedrijf indien de gebruiker behoort tot de horecasector. Die vermindering werd nu ook ingeschreven in de berekeningsregels voor de bedrijfsvoorheffing.