Onkostenvergoeding voor korte buitenlandse dienstreizen: oude bedragen terug van toepassing!

Van 
87507

Sommige bedragen van de lijst van toepassing vanaf 1 oktober 2017 zorgden voor problemen. Daarom werd besloten om de oude bedragen opnieuw te publiceren en ze terug toe te passen vanaf 22 november 2017.

In ons artikel van 9 oktober 2017 deelden we u de nieuwe bedragen voor verblijfskosten in het buitenland mee die kunnen worden beschouwd als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever. Deze nieuwe lijst was sinds 1 oktober van toepassing en een aantal forfaits werd verlaagd.

Een stap terug

Er zouden problemen zijn en de FOD Buitenlandse Zaken zou ook vele klachten ontvangen hebben naar aanleiding van de publicatie in oktober en de verlaging van de forfaits. Om deze reden werd dan ook besloten om de oude bedragen opnieuw te publiceren.

Op welke datum?

De oude bedragen zijn terug van toepassing vanaf de dag van de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad, namelijk 22 november 2017.

Wat met de periode tussen 1 oktober 2017 en 21 november 2017?

Als de vergoedingen nog niet werden uitbetaald, mag het voordeligste bedrag worden toegekend aan de werknemer. Men moet de lijst die vanaf 1 oktober 2017 geldig was (klik hier) dus vergelijken met de lijst die vanaf 22 november 2017 geldig is (klik hier) en het gunstigste bedrag toekennen.

Als de vergoedingen daarentegen al werden toegekend op basis van de lijst van 1 oktober 2017 mag er geen rechtzetting worden uitgevoerd.

Voor de toekomst?

De bedoeling is om volgend jaar de forfaits opnieuw van toepassing te maken vanaf 14 april (zoals dit vroeger het geval was).

We brengen u dan uiteraard op de hoogte.

Bron: Ministerieel besluit van 16 november 2017 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 september 2017 houdende vaststelling van verblijfsvergoedingen toegekend aan afgevaardigden en ambtenaren afhangend van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die zich in officiële opdracht naar het buitenland begeven of zetelen in internationale commissies, BS, 22 november 2017.