Ook getest op discriminatie: praktijktesten en mystery calls in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Van 
87932

Vanaf 1 januari 2018 kunnen de Brusselse gewestelijke werkgelegenheidsinspecteurs discriminatietesten uitvoeren onder een valse identiteit. De resultaten van die testen kunnen het bestaan van discriminatie doen vermoeden.

Ter herinnering: wat is (in)directe discriminatie

Directe discriminatie is elk onderscheid op grond van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof, levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, de huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, een fysieke of genetische eigenschap, geslacht, zwangerschap, bevalling, moederschap, geslachtsverandering, nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming of sociale afkomst, waardoor een persoon ongunstiger wordt behandeld dan een ander in een vergelijkbare situatie wordt, is of zou worden behandeld.

Onrechtstreekse discriminatie is dan elke bepaling, maatstaf of handelwijze die ogenschijnlijk neutraal is, maar personen omwille van dezelfde discriminatiegronden als hierboven opgelijst, in vergelijking met andere personen bijzonder kan benadelen.

 

Discriminatie opsporen met praktijktest of mystery call

De gewestelijke werkgelegenheidsinspecteurs kunnen onder een valse identiteit per post, elektronisch of telefonisch met u of iemand uit uw bedrijf contact opnemen om zich ervan te vergewissen dat er geen discriminatie plaatsvindt op vlak van werkgelegenheid.

Zij zullen daarbij gebruik maken van discriminatietesten die twee vormen kunnen aannemen:

  • Een prakijktest die bestaat uit het versturen van paren gelijkaardige sollicitaties die enkel verschillen op één criterium dat mogelijk tot discriminatie leidt, bijvoorbeeld leeftijd, afkomst, geslacht, … Zo’n sollicitatie kan plaatsvinden naar aanleiding van een openstaande vacature maar ook spontaan.
  • Mystery calling. Bij deze praktijk wordt er nagegaan of u of iemand uit uw bedrijf niet tegemoetkomt aan een discriminerende vraag van een mogelijke klant.

Wij raden u dan ook aan om de betrokken werknemers in uw bedrijf te informeren en op te leiden over hoe om te gaan met dergelijke situaties en hoe te reageren.

 

De discriminatietest mag niet uitlokkend zijn

De test mag zelf niet uitlokkend zijn. Dit betekent onder andere dat de test zich moet beperken tot het creëren van een gelegenheid om een discriminerende praktijk aan het licht te brengen. De gewestelijke werkgelegenheidsinspecteur mag hierbij niet overdreven nabootsen door bijvoorbeeld gebruik te maken van discriminerende stereotypes.

De discriminatietest mag evenmin discriminatie creëren, versterken of bevestigen zonder een ernstige aanwijzing van directe of indirecte discriminatie.

 

De discriminatietest moet voorafgaan door een ernstige aanwijzing van (in)directe discriminatie

De inspecteurs mogen slechts discriminatietesten toepassen na klachten of meldingen en op basis van praktijken die (in)directe discriminatie zouden kunnen uitmaken bij een werkgever of in een bepaalde activiteitensector.

 

Wat bij een positieve discriminatietest?

Bij een positieve discriminatietest zal u verhoord worden door de inspecteur. U mag zich bij zo’n verhoor laten bijstaan door een persoon naar keuze, bijvoorbeeld een advocaat.

De inspecteurs kunnen straffen opleggen gaande van een herinnering aan de regelgeving tot het opleggen van boetes.

Let op, bij een definitieve strafrechtelijke of burgerrechtelijke veroordeling wegens discriminatie kan u gehouden worden tot de terugbetaling van subsidies. Het is ook mogelijk dat subsidies waarop u anders recht zou hebben, niet worden betaald.

 

Vanaf welke datum kunnen de testen plaatsvinden?

Deze discriminatietesten kunnen plaatsvinden vanaf 1 januari 2018.
 

Bron: Ordonnantie inzake het bestrijden van discriminatie op het vlak van tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 16 november 2017, B.S 21 november 2017