Werkgever roept ten onrechte tijdelijke werkloosheid in : RVA kan de werkloosheidsuitkeringen bij de werkgever recupereren !

Van 

Voor de periode van 1/7/2022 tot en met 31/12/2022 werd een sanctie voorzien voor werkgevers die ten onrechte bepaalde vormen van tijdelijke werkloosheid hadden ingeroepen voor hun werknemers. De RVA recupereert de ten onrechte betaalde uitkeringen niet bij de werknemer maar bij de werkgever. Deze sanctie blijft van toepassing vanaf 1 januari 2023 en dit voor onbepaalde duur.


Wanneer een werkgever ten onrechte tijdelijke werkloosheid inroept, dan zal de RVA voortaan de aan de werknemer ten onrechte betaalde werkloosheidsuitkeringen niet bij de werknemer zelf maar bij de werkgever kunnen terugvorderen. Het is dan aan de werkgever om dit aan de RVA betaalde bedrag in te houden op het nettoloon dat hij aan de werknemer zal moeten betalen voor die dag(en) ten onrechte ingeroepen tijdelijke werkloosheid. 

Voor welke vormen van tijdelijke werkloosheid?

De sanctie is van toepassing in geval van ten onrechte ingeroepen tijdelijke werkloosheid wegens:

  • overmacht;
  • technische stoornis;
  • slecht weer;
  • economische redenen voor arbeiders en bedienden.

Welke sanctie?

Als de RVA tijdens een controle vaststelt dat een werkgever voor zijn werknemers onterecht één van bovenvermelde vormen van tijdelijke werkloosheid heeft ingeroepen, zal de werkgever ertoe gehouden zijn het normale loon te betalen aan de betrokken werknemers voor alle dagen tijdens dewelke er onterecht tijdelijke werkloosheid werd ingeroepen.

Daarenboven zal de RVA nu ook rechtstreeks de aan de werknemers betaalde bruto werkloosheidsuitkeringen kunnen terugvorderen bij de werkgever (i.p.v. bij de werknemers zelf).

De werkgever kan achteraf op zijn beurt het brutobedrag van de aan de RVA terugbetaalde bruto werkloosheidsuitkeringen inhouden op het nettoloon van de betrokken werknemers.

Doet de werkgever dit niet of houdt hij maar een gedeelte ervan in op het nettoloon van de werknemer dan zal het niet ingehouden bedrag een voordeel van alle aard zijn waarop sociale zekerheidsbijdragen moeten betaald worden en bedrijfsvoorheffing moeten ingehouden worden. Op het einde van het betrokken jaar zal dit voordeel van alle aard op een fiscale fiche moet vermeld worden. De fiscus heeft hieromtrent een circulaire gepubliceerd. 

Geldigheidsduur

Deze maatregel (die oorspronkelijk slechts tijdelijk van toepassing was van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022) geldt nu voor onbepaalde duur vanaf 1 januari 2023.

Als overgangsmaatregel wordt eveneens voorzien dat de werknemer ook na 1 januari 2023 het recht behoudt op loon ten laste van de werkgever voor onterecht ingeroepen dagen van tijdelijke werkloosheid tijdens de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Ook de RVA kan na 1 januari 2023 nog rechtstreeks de aan de werknemers betaalde bruto werkloosheidsuitkeringen voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 terugvorderen bij de werkgever.

Bron: Programmawet van 26 december 2022 (1) (B.S. van 30 december 2022).