Single permit: nieuwigheden voor buitenlandse seizoenarbeiders en hooggekwalificeerde werknemers

Van 
96020

In het Belgisch Staatsblad zijn de wet van 5 mei 2019 en het koninklijk besluit van 6 juni 2019 verschenen. Ze bepalen de modaliteiten voor de tewerkstelling van buitenlandse seizoenarbeiders of hooggekwalificeerde werknemers.

Het samenwerkingsakkoord van 6 december 2018

Zoals al aangekondigd in ons artikel van 29 juli werd op 6 december 2018 een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap. Dit akkoord bepaalt in feite de uitvoeringsmodaliteiten van het samenwerkingsakkoord van 2 februari 2018 dat de procedure van de single permit heeft ingevoerd. Het doel was de procedure en de toelatingsvoorwaarden te harmoniseren voor buitenlandse onderdanen op wie de Europese richtlijnen van toepassing zijn.

Het akkoord van 6 december 2018 heeft echter enkel betrekking op bepaalde werknemerscategorieën:

  • hooggekwalificeerde werknemers (Europese blauwe kaart);
  • seizoenarbeiders;
  • werknemers die binnen een onderneming tijdelijk worden overgeplaatst en vergunningen voor langetermijnmobiliteit;
  • onderzoekers;
  • stagiairs;
  • vrijwilligers.

De bepalingen van het akkoord die betrekking hebben op seizoenarbeiders en hooggekwalificeerde werknemers treden in werking op 1 september 2019.

In lijn met dit akkoord zijn de wet van 5 mei 2019 en het koninklijk besluit van 6 juni 2019 op 22 augustus 2019 in het Belgisch Staatsblad verschenen. We geven u hierna de  belangrijkste elementen.

Wat wordt door de wet van 5 mei 2019 en het koninklijk besluit van 6 juni 2019 bepaald?

De wet van 5 mei 2019 en het koninklijk besluit van 6 juni 2019 wijzigen de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied en vullen het samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 aan.

Voor seizoenarbeiders

Seizoenarbeiders zijn personen die hun hoofdverblijfplaats in een derde land hebben maar tijdelijk op het Belgische grondgebied verblijven om een seizoenafhankelijke activiteit uit te oefenen. 

De wet van 5 mei 2019 stelt de procedure en de toelatingsvoorwaarden voor de aanvraag van de siezoenarbeider vast en dit op basis van de duur van zijn verblijf (korter of langer dan 90 dagen).

Bovendien wordt voorzien in een specifieke procedure voor seizoenarbeiders die gemachtigd zijn in België te werken en te verblijven voor een korte duur maar langer dan 90 dagen wensen te werken. 

We merken hierbij op dat de verblijfsduur van een derdelander als seizoenarbeider in België  beperkt is tot 150 dagen per periode van 360 dagen. De datum van binnenkomst wordt beschouwd als de eerste dag van het verblijf op het grondgebied en de datum van vertrek als de laatste dag van het verblijf op het grondgebied. Voor de berekening van de duur van het verblijf wordt rekening gehouden met het totaal van de toegestane verblijfsperiodes als seizoenarbeider, met inbegrip van de verblijfsperiode(s) in het kader van een kort verblijf.

De beslissing over de aanvraag moet binnen 90 dagen na kennisgeving van het volledige karakter van de aanvraag worden genomen. Deze termijn wordt tot 60 dagen verminderd als de derdelander in de loop van laatste 5 jaar minstens eenmaal werd gemachtigd om als seizoenarbeider op het grondgebied te verblijven.   

Voor hooggekwalificeerde werknemers

Hooggekwalificeerde werknemers zijn personen die houder zijn van een diploma van het hoger of universitair onderwijs (of gelijkgesteld) en een minimaal brutojaarloon ontvangen.

De wet van 5 mei 2019 stelt de procedure en de toelatingsvoorwaarden voor de aanvraag van de hooggekwalificeerde werknemer vast. Ze bepaalt onder meer de verschillende documenten die bij de aanvraag moeten worden gevoegd (paspoort, geneeskundig getuigschrift, betalingsbewijs van de retributie (€ 358), uittreksel uit het strafregister en het bewijs dat hij over een ziektekostenverzekering beschikt die alle risico's in België dekt).

Bovendien wordt bepaald dat een beslissing over de aanvraag binnen 90 dagen na kennisgeving van het volledige karakter van de aanvraag moet worden genomen.

Het koninklijk besluit van 6 juni 2019 bepaalt de toekenningsmodaliteiten van de Europese blauwe kaart en, in voorkomend geval, van het visum.

Inwerkingtreding

De wet van 5 mei 2019 en het koninklijk besluit van 6 juni 2019 zijn op 1 september 2019 in werking getreden, tezelfdertijd als de bepalingen inzake seizoenarbeiders en hooggekwalificeerde werknemers van het samenwerkingsakkoord van 6 december 2018.

 

Bronnen

Wet van 5 mei 2019 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen wat bepaalde categorieën van werknemers betreft, BS, 22 augustus 2019.

Koninklijk besluit van 6 juni 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging, en de verwijdering van vreemdelingen met het oog op de afgifte van een Europese blauwe kaart die de onderdanen van derde landen machtigt tot het verblijf met het oog op een hooggekwalificeerde baan, BS, 22 augustus 2019.  

Samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap houdende uitvoering van het samenwerkingsakkoord van 2 februari 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap met betrekking tot de coördinatie tussen het beleid inzake de toelatingen tot arbeid en het beleid inzake de verblijfsvergunningen en inzake de normen betreffende de tewerkstelling en het verblijf van buitenlandse arbeidskrachten, BS, 18 juli 2019.