Sociale verkiezingen in de bouwsector : de vakbonden zullen geen kandidatenlijsten indienen

Van 

De vakbonden hebben bevestigd dat zij zich zullen houden aan hun engagement om geen kandidatenlijsten in te dienen voor de arbeiders en voor de bedienden van de bouwbedrijven bij de sociale verkiezingen van 2024.


De vakbonden zullen zich houden aan het protocolakkoord dat tegelijk met de cao’s van 19 en 26 november 2015 betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging voor de arbeiders en voor de bedienden in de bouwbedrijven (paritair comité 124) is gesloten : ze zullen geen kandidatenlijsten in de bouwbedrijven bij de volgende sociale verkiezingen indienen.

De bouwondernemingen die de drempel van 50 werknemers bereiken, zullen echter de procedure moeten starten op dag X- 60 (ten vroegste op 15 december 2023), de verschillende vereiste stappen doorlopen en ze vervolgens afsluiten op dag X+36 (ten vroegste op 20 maart 2024) wegens het ontbreken van kandidatenlijsten.

Concreet zullen de bouwbedrijven die de drempel van 50 werknemers bereiken de volgende communicaties moeten doen:

  • op dag X – 60 : schriftelijke informatie vanwege de werkgever,
  • op dag X – 35 : einde van de raadplegingen en beslissing van de werkgever,
  • op dag X : aanplakking van het bericht dat de datum van de verkiezingen aankondigt,
  • op dag X+36 : volledige stopzetting van de procedure wegens het ontbreken van kandidatenlijsten.

Deze communicaties moeten meegedeeld worden volgens modeldocumenten. Ze zullen in de onderneming aangeplakt worden en zullen bezorgd worden aan de representatieve syndicale organisaties via de webapplicatie van de FOD Werkgelegenheid of door een aangetekend brief.

De stopzetting van de procedure is een belangrijke stap die de onderneming zal toelaten om aan te tonen dat zij wel degelijk de wet heeft nageleefd en dat zij niet meer gedwongen kan worden om sociale verkiezingen te organiseren. Doet zij dit niet, dan zou zij met een soortgelijk verzoek geconfronteerd kunnen worden en dan kan zij verplicht worden de hele verkiezingsprocedure na te leven op gelijk welk moment in de loop van de 4 jaar tot aan de volgende verkiezingen in 2028.

Bij afwezigheid van ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk, oefent de vakbondsafvaardiging de opdrachten van de ondernemingsraad en het comité uit overeenkomstig de cao’s van 19 en 26 november 2015 betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging voor de arbeiders en voor de bedienden in de bouwbedrijven.

De verbintenis van de vakorganisaties om geen kandidatenlijsten voor de arbeiders en voor de bedienden in te dienen, heeft enkel betrekking op de bouwondernemingen die voor hun arbeiders uitsluitend onder het paritair comité 124 ressorteren. In de bouwondernemingen die verschillende activiteiten uitvoeren en zijn daardoor voor een deel van hun arbeiders onderworpen aan paritair comité 124 en voor een ander deel van hun arbeiders aan een ander paritair comité voor arbeiders (bijvoorbeeld de metaalfabrikanten), kunnen andere vakorganisaties dan die van de bouw kandidatenlijsten indienen. In dat geval moeten de sociale verkiezingen worden georganiseerd tot de dag van de verkiezingen (dag Y) waaraan de gezamenlijke werknemers kunnen deelnemen met inbegrip van de arbeiders van de bouw.