Sociale verkiezingen in de bouwsector: de vakorganisaties zullen geen kandidatenlijsten voor arbeiders en voor bedienden indienen!

Van 
75379

Na de arbeidersvakbonden hebben nu ook de bediendevakbonden in de bouwsector zich geëngageerd om geen kandidatenlijsten in te dienen voor de sociale verkiezingen in 2016.

Na het akkoord dat op 19 november 2015 met de arbeidersvakbonden werd gesloten (zie onze sociale actualiteit van 20 november) werd op 26 november een gelijksoortig akkoord gesloten met de bediendevakbonden in verband met de sociale verkiezingen. In dit akkoord verbinden de bediendevakbonden zich ertoe - net zoals de arbeidersvakbonden dit vorige week deden -  geen kandidatenlijsten in te dienen voor de volgende sociale verkiezingen.

De verbintenis van de arbeiders- en bediendevakbonden om geen kandidatenlijsten voor arbeiders en bedienden in te dienen, geldt enkel voor ondernemingen die onder de bouwsector ressorteren.  In de bouwondernemingen die voor hun arbeiders niet uitsluitend onder het paritair comité 124 ressorteren, kunnen andere vakorganisaties dan die van de bouwsector dan ook kandidatenlijsten indienen.  In dat geval moeten de verkiezingen worden georganiseerd tot de dag van de stemming waaraan alle  arbeiders kunnen deelnemen (met inbegrip van de arbeiders van de bouw).

Bovendien hebben de bediendenvakbonden het akkoord enkel  aangaan met de Confederatie Bouw, wat betekent dat het engagement om geen kandidatenlijsten voor bedienden neer te leggen enkel geldt ten aanzien van de bouwbedrijven aangesloten bij de Confederatie Bouw.

We herinneren eraan dat de verbintenis van de vakorganisaties van de bouw om geen kandidatenlijsten in te dienen de werkgevers van de bouw niet vrijstelt van het opstarten van de procedure voor de sociale verkiezingen: ze moeten de mededelingen en raadplegingen op de dagen X - 60, X - 35 en X uitvoeren om daarna de beslissing tot stopzetting van de procedure op dag + 36 als gevolg van het gebrek aan kandidatenlijsten op dag X + 35 schriftelijk mee te delen.

Bij afwezigheid van ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk oefent de vakbondsafvaardiging de opdrachten van de ondernemingsraad en het comité uit. De cao betreffende het statuut van de vakbondsafvaardiging in het PC 124 werd pas hernieuwd met nieuwe gunstige bepalingen voor de vakbondsafgevaardigden zoals de mogelijkheid plaatsvervangende afgevaardigden aan te duiden  en verhoging van het aantal kredieturen.