Te volgen procedure om betaling van het loon in contant geld te behouden

Van 
76492

Binnen enkele maanden zal betaling van het loon via bankoverschrijving de regel zijn. De procedure voor het behoud van de betaling van hand tot hand is zopas gepubliceerd.

Vanaf 1 oktober 2016 wordt betaling van het loon via overschrijving de principiële regel (zie ons artikel van 9 oktober 2015).

Betaling van het loon van hand tot hand zal nog mogelijk zijn maar enkel indien de sector dit (bij collectieve arbeidsovereenkomst) voorziet. Een impliciet akkoord of gebruik in de sector kan deze mogelijkheid eveneens voorzien maar om van toepassing te kunnen blijven, moet het akkoord of het gebruik worden vastgesteld en bekendgemaakt (volgens een procedure die nog bij koninklijk besluit moet worden bepaald).

Hoe een sectoraal akkoord of gebruik bekendmaken?

Elke in het bevoegde paritair orgaan vertegenwoordigde organisatie kan tot 30 september 2016 het sectoraal impliciet akkoord of sectoraal gebruik inzake de betaling van het loon aan dit paritair comité bekendmaken (= ter kennis brengen). Deze bekendmaking moet vergezeld zijn van de beschrijving van het akkoord of gebruik en in voorkomend geval preciseren op welke werkgevers en werknemers dit in de sector van toepassing is.

Deze bekendmaking wordt per aangetekende brief verstuurd naar de voorzitter van het bevoegd paritair comité. Een kopie van deze bekendmaking wordt naar de andere in het orgaan vertegenwoordigde organisaties verstuurd.

Ten slotte wordt een ontvangstbewijs dat de datum van deze kennisgeving vermeldt, bekendgemaakt op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Hoe kunnen de representatieve organisaties reageren?

Tijdens de zes maanden die op deze bekendmaking volgen, kan elke in het paritair comité vertegenwoordigde organisatie het akkoord betwisten of het gebruik verwerpen.

Deze gemotiveerde negatieve reactie wordt per aangetekende brief verstuurd naar de voorzitter van het bevoegd paritair comité. Een kopie van deze reactie wordt  naar de andere in het orgaan vertegenwoordigde organisaties verstuurd.

Dit punt wordt dan op de agenda van de eerstvolgende vergadering van het paritair comité geplaatst. In het proces-verbaal van deze vergadering neemt het paritair comité akte van de betwisting of de verwerping.

Ten slotte wordt het bestaan van een betwisting of verwerping bekendgemaakt op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Opgelet! Betaling van het loon van hand tot hand is niet meer toegestaan na verloop van een termijn van twee maanden te rekenen vanaf de dag van deze bekendmaking.

Wat gebeurt er bij gebrek aan negatieve reactie?

Als er binnen voornoemde termijn geen betwisting of verwerping is, wordt akte genomen van het  sectoraal impliciet akkoord of sectoraal gebruik. Ze worden eveneens bekendgemaakt op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Is opzegging in de toekomst mogelijk?

Zelfs als een sectoraal akkoord of sectoraal gebruik is vastgesteld, kan dit later altijd worden opgezegd. Deze opzegging wordt gemotiveerd en per aangetekende brief verstuurd naar de voorzitter van het bevoegd paritair comité. Een kopie van deze opzegging wordt naar de andere in het orgaan vertegenwoordigde organisaties verstuurd.

Ten slotte wordt de opzegging bekendgemaakt op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Opgelet! Betaling van hand tot hand is niet meer toegestaan na verloop van een termijn van twee maanden te rekenen vanaf de dag van deze bekendmaking.

Overgangsmaatregel?

Werkgevers die ressorteren onder een paritair orgaan waarin een vaststellingsprocedure loopt, kunnen  bij wijze van overgangsmaatregel het loon van hand tot hand blijven betalen totdat deze procedure is afgesloten. Deze procedure moet tegen 1 april 2017 afgesloten zijn. 

Besluit

Bij gebrek aan sectorale collectieve arbeidsovereenkomst of vaststelling van een sectoraal impliciet akkoord of sectoraal gebruik zal de overgang naar betaling via overschrijving verplicht zijn op 1 oktober 2016.

Als er een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst,  een volgens bovenstaande procedure bevestigd sectoraal impliciet akkoord of sectoraal gebruik is, blijft betaling van hand tot hand mogelijk.

Als het sectoraal impliciet akkoord of sectoraal gebruik wordt betwist, verworpen of opgezegd, is betaling van hand tot hand niet meer mogelijk na verloop van een termijn van twee maanden na de bekendmaking van de betwisting, verwerping of opzegging op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.